Justitsminister Nick Hækkerup (S) lå febersyg med corona, da regeringen 3. november traf beslutningen om at aflive alle mink.
Da han 12. november vendte tilbage til sit arbejde i Justitsministeriet, var sagen eksploderet og havde sendt regeringen ind i sin hidtil største krise.
Det var nemlig kommet frem 8. november, at regeringen ikke havde lovhjemmel til at kræve alle landets 17 millioner mink aflivet.
Selv om Nick Hækkerup altså ikke var med i de afgørende dage, sendte statsminister Mette Frederiksen ham efterfølgende frem i forreste linje for at forsvare regeringen.
Det kom frem, da Nick Hækkerup i dag som første siddende minister blev afhørt i Minkkommissionens lokaler i Retten på Frederiksberg.
Hækkerup sagde, at han ikke havde hørt noget om den manglende lovhjemmel, før det kom frem i medierne.
Sms fra statsministeren: 'Vigtigt at få det stoppet'
Eksperter og politikere fra andre partier rettede i dagene og ugerne efter 8. november en hård kritik af regeringen og Mette Frederiksen. Det blev til sidst for meget for statsministeren.
Det afslører sms-beskeder, som i dag blev fremlagt i kommissionen.
Det begyndte 15. november. Berlingske skrev den dag en artikel om, at optælling af mink fortsatte uden lovhjemmel.
Mogens Jensen var stadig fødevareminister, men Mette Frederiksen sendte en sms til Nick Hækkerup.
'Vigtigt at få det stoppet', skrev statsministeren.
- Det, der sker i de her dage, er, at der i den politiske diskussion er et ønske om, at jeg træder lidt længere ind på banen og engagerer mig, sagde Hækkerup under sin afhøring.
Udspørgeren i kommissionen ville vide, om det var for at skabe klarhed.
- Jeg håber, at det er Mettes motiv. Jeg håber da ikke, at hun tænker, at nu sætter vi fjolset i spidsen for det, sagde han med et smil.
'Det er eksperterne, der sludrer'
Den 21. november fik Nick Hækkerup en sms fra sin spindoktor Michael Schreiber. Han linkede til en artikel fra dr.dk. Overskriften var: Eksperter undsiger Mette Frederiksens mink-forklaring: 'Noget sludder og vrøvl'
Schreiber skrev:
'Der er nogle artikler som denne, som STM godt kunne tænke sig, at vi fik noget hårdere til.'
STM står for Statsministeriet eller statsministeren i den daglige tale på Slotsholmen.
Spindoktoren kom med nogle forslag til, hvad Hækkerup kunne sige for at angribe eksperterne og forsvare Mette Frederiksen. Det var blandt andet:
"Det er eksperterne, der sludrer".
"Mette er derfor fuldstændig ansvarsfri og nu må vrøvlerierne stoppe"
- Diskussionen er på det tidspunkt, om regeringen har brudt loven skråstreg Grundloven, og om statsministeren har overholdt sin tilsynspligt. Der mener vi, at regeringen ikke har brudt Grundloven, og at der ikke er givet nogen ulovlig ordre, og at statsministerens tilsynspligt ikke rækker så langt, sagde Nick Hækkerup.
Samme dag skrev Mette Frederiksen til Hækkerup.
"Det er rigtigt, der skal bare kæmpes tilbage på deres usandheder... du må tage nogle flere runder på mink de her dage, så de ikke får lov til at lyve."
DR Nyheder har spurgt Statsministeriet om, hvem hun henviser til, men har endnu ikke fået svar.
Stop med at lyve
Den 21. november sendte Nick Hækkerup en sms til Mette Frederiksen.
"B gør sig i øvrigt pænt besværlige i spørgsmålet om undersøgelse"
Han sagde i kommissionen, at B er De Radikale.
I de dage var der en debat om, hvordan sagen skulle undersøges. De Radikale ville have en ny undersøgelsesform. Det er det, der nu er endt som en Granskningskommission.
I en artikel fra Ritzau blev den radikale leder Sofie Carsten Nielsen citeret for:
- Borgerne har behov for et klart svar på, hvem der er ansvarlig for dette her rod og dette her lovbrud.
De Radikale forstår ikke, hvorfor Nick Hækkerup i en sms til Mette Frederiksen kaldte dem for besværlige i forhold til den undersøgelse, der var ved at blive nedsat.
'Jeg ved ikke, hvad Nick Hækkerup henviser til. Det var Jens Rohde, der som daværende ordfører og medlem af præsidiet for Radikale Venstre, håndterede nedsættelsen af Granskningskommissionen. Og jeg er fortsat rigtig glad for det arbejde, han gjorde, for at sikre at Granskningskommissionen blev nedsat,' siger Sofie Carsten Nielsen i en skriftlig kommentar i dag.
Både rart og urart, men mest rart
I Minkkommissionen blev Nick Hækkerup spurgt, hvorfor det var ham, som statsministeren ville have på banen.
- Det er lettest at stille det spørgsmål til Mette Frederiksen, svarede han.
Spurgte du hende, hvorfor hun mente, du skulle tage de runder?
- Det er nok lidt sådan, at hvis statsministeren vil have, man tager sådan en debat, så er det irriterende, fordi man gerne vil bruge tid på andre ting. Men det er også en anerkendelse af, at man kan bruges, og at der er en forventning om, at jeg kan håndtere det. Det er både rart og urart, men mest rart, sagde Nick Hækkerup.