For Morten Messerschmidt kommer partifællen Rikke Karlssons protestudmeldelse af Dansk Folkeparti som en stor overraskelse.
Hans nu tidligere partifælle Rikke Karlsson har netop meldt sig ud af Dansk Folkeparti i protest mod partitoppen og ikke mindst partiets gruppeformand i Europaparlamentet, Morten Messerschmidt.
Han klandres af Rikke Karlsson for ikke at ville udlevere et regnskab fra et europæisk parti og en fond, som hun og Dansk Folkepartis tre øvrige parlamentsmedlemmer er medlemmer af.
- Måske er jeg en naiv sjæl, men det er under en uge siden, vi sad sammen i Strasbourg til en hyggelig middag med kollegaer. Jeg tror, vi var en seks-syv stykker samlet, hvor vi både talte privat og politik og havde en rigtig god aften, siger Morten Messerschmidt til DR Nyheder.
- Der var ingenting at mærke på hende der, så jeg er temmelig overrasket. Det kommer som et lyn fra en klar himmel, siger han.
Temmelig tåget
Rikke Karlsson skriver i en pressemeddelelse, at hun gentagne gange har bedt Morten Messerschmidt om at se regnskaberne for Meld (Movement for a Europe of Liberties and Democracy) og Feld (Foundation for a Europe of Liberties and Democracy).
Det er imidlertid ikke sket, og derfor melder hun sig nu ud af Dansk Folkeparti.
Morten Messerschmidt, der også sidder i partiets ledelse, forstår ikke begrundelsen.
- Det er slet ikke klart for mig hvilke oplysninger, Rikke Karlsson føler, hun ikke har kunnet få adgang til. Regnskaberne for det parti, som Dansk Folkeparti er tilsluttet, ligger offentligt tilgængeligt på Europaparlamentets hjemmeside. Det kan alle gå ind og se, siger Morten Messerschmidt.
- Ernst & Young, et af verdens største revisionsselskaber, har gennemgået og godkendt regnskaberne år efter år. Så det er temmelig tåget for mig, hvad Rikke Karlsson føler, hun ikke har kunnet få adgang til, siger han.
Fuldstændig almindeligt
Rikke Karlsson siger, at hun ved flere lejligheder har bedt Morten Messerschmidt redegøre for, hvad midlerne i Meld og Feld bliver brugt på - men at han kun ”løseligt” har redegjort for nogle af midlerne i 2015.
Morten Messerschmidt, hvad siger du til den anklage?
- Det er jo sådan, at Ernst & Young først kan lave det endelige regnskab, når regnskabsåret er gået. Derfor er det klart, at jeg ikke kan lave en minutiøs gennemgang af et regnskab, som er et løbende regnskabsår. Derimod vil hun blive indkaldt til et møde i begyndelsen af 2016, når regnskabet for 2015 er gennemgået, hvor man så godkender regnskabet. Det er fuldstændig almindeligt, og det er jeg ret sikker på, at I også gør i Danmarks Radio.
- Det er en fuldstændig basal måde at køre enhver form for virksomhed på, og derfor er det for mig temmelig usammenhængende, hvad det egentlig er, Rikke Karlsson søger efter her, siger han.
Rikke Karlsson blev i 2014 valgt til Europaparlamentet med 9.205 personlige stemmer, mens spidskandidaten, Morten Messerschmidt, fik 465.758 personlige stemmer.
Hun har tidligere siddet i byrådet i Rebild i Nordjylland.