Messerschmidt og Kofod om EU's kransekagefigur: Hans hoved kan ende på et fad

Jean-Claude Juncker kan ikke sidde som formand for Europa-kommissionen, hvis han har været involveret i at hjælpe store selskaber med at slippe for at betale skat i blandt andet Danmark.

Morten Messerschmidt (DF) kan ikke acceptere, at kommissionsformand Jean-Claude Juncker har været involveret i at indgå hemmelige skatteaftaler. (Foto: © Jens Nørgaard Larsen, Scanpix)

Den nuværende formand for Europa-kommissionen, Jean-Claude Juncker, var i perioden 1995 til 2013 premierminister i Luxembourg. Fra 1989 til 2009 var han tilmed finansminister.

Dermed har han været øverst ansvarlig for de hemmelige aftaler, som har tilladt mange hundrede selskaber at slippe billigt i skat ved at føre pengene igennem det lille land midt på det europæiske kontinentet.

Det er den internationale organisation ICIJ, der består af journalister verden over, der har offentliggjort historierne i en række store medier - herhjemme er DR Dokumentar og Politiken i blandt.

Juncker skal redegøre for rolle

Junckers påståede rolle i skatteaftalerne får nu de to danske EU-parlamentarikere Jeppe Kofod (S) og Morten Messerschmidt (DF) til at fare i flint.

- Hvis historien er sand, kan vi ikke have Jean-Claude Juncker som øverste kransekagefigur i EU. Så man han træde tilbage. VI kan ikke have en EU-kommissionsformand, som i sit nuværende embede prædiker om, at man skal være solidarisk, og som i sit tidligere embede har gjort præcis det modsatte, siger Morten Messerschmidt til DR Nyheder.

Han har torsdag formiddag været i audiens hos kommissionens danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, der har understreget over for Politiken, at de igangværende undersøgelser af skatteaftalerne i Luxembourg "vil fortsætte og blive intensiveret".

Jean-Claude Juncker har ikke været kommissionsformand længe. (Foto: © FREDERICK FLORIN, Scanpix)

- Det er selvfølgelig begrænset, hvad hun kan sige lige nu, men jeg forsøgte at lægge pres på, siger Morten Messerschmidt.

Socialdemokraten Jeppe Kofod er fortørnet over, at penge, der skulle gå til velfærd som hospitaler og skoler, i stedet er endt i de store selskabers bugnende kasser. Han kræver også Junckers hoved på et fad, hvis historierne viser sig at holde vand.

- Hvis han har været involveret, kan han ikke være formand mere. Jeg vil bede ham redegøre for, om han har kendt noget til de her aftaler, og hvad hans rolle har været i det, så vi kan få alt på bordet. Det er det første punkt. Den her debat er kun lige startet, siger Jeppe Kofod.

V: Udtalelser klinger hult

Også Venstres medlem af Europa-parlamentet kritiserer Jean-Claude Juncker i skarpe vendinger.

- Under den liberale gruppes høring af Juncker spurgte vi specifikt ind til skatte-dumping og unfair skattekonkurrence mellem EU-landene, hvor Juncker forsikrede os om, at det er et område, han vil være opmærksom på.

- Junckers udtalelser klinger meget hult, efter de nye oplysninger er kommet frem, derfor må Juncker også selv være interesseret i at få det her undersøgt, siger Ulla Tørnæs til Ritzau.

Listen er lang

De lækkede aftaler er alle indgået mellem det internationale revisorfirma Price Waterhouse Coopers og de luxembourgske skattemyndigheder på vegne af PWC's kunder.

Og listen af PWC's kunder er lang og rummer også danske virksomheder - blandt andet de tidligere ejere af den danske telegigant TDC.

EU har længe bedt Luxembourg om at udlevere de hemmelige skatteaftaler, men Luxemburg har strittet imod.

Revisionsfirmaet PWC, der altså har udarbejdet alle de aftaler, der nu bliver afsløret, ønsker ikke at deltage i et interview med DR.

Selskabet skriver i en mail, at de ikke kan kommentere konkrete sager, men at selskabet generelt overholder lokale og internationale skattelove.