Morten Messerschmidt er færdig som Dansk Folkepartis leder i Europa-Parlament, men det skyldes udelukkende, at en række beslutninger taget i DF's gruppe for et par år siden ikke er blevet nedfældet på papir - og på ingen måde at anklagerne mod ham om blandt andet identitetstyveri er rigtige.
Det fastslår hovedpersonen selv i et interview med DR Nyheder:
- Man skal forstå, at der efter parlamentsvalget, hvor det var gået rigtig godt, var en stemning af kampgejst, kammeratskab og tillid til hinanden. Derfor fik vi ikke skrevet alting ned.
- Det er ikke engang skrevet ned, at jeg skulle være delegationsformand. Sådanne beslutninger traf vi mundtligt omkring vores mødebord. Det kan man godt kalde sjusket eller naivt, siger Morten Messerschmidt.
Hans tidligere partifælle Rikke Karlsson har anklaget Morten Messerschmidt for at have misbrugt sin identitet til at stifte en fond - uden Karlssons vidende.
Ingen referater
Morten Messerschmidt har brugt de seneste dage på at undersøge, om han kunne modbevise de anklager, i Bruxelles. Uden held. Men han holder i dag fast i, at han dengang fik mundtligt tilsagn fra partifællen.
- Jeg mindes det meget tydeligt, hvordan vi talte om tingene, og hvordan det var vigtigt, at vi alle fire sad i bestyrelsen, så vi havde flertal, hvis der skulle opstå trakasserier. Men det er rigtigt, at der ikke er lavet noget rigtigt referat på det. Og når der så rettes sådan en anklage imod mig, så er jeg også nødt til at drage en konsekvens.
Kan du forstå, hvis nogen synes, at når du tager den konsekvens, at det så lugter af, at der er meget større problemer i denne sag?
- Næ, for jeg kommer tilbage fra Bruxelles med dokumenter, der fuldstændig kan tilbagevise de andre anklager, der har været rettet, om at vi skulle have søgt på falske identiteter, og at vi skulle have fået uberettiget støtte. Det kan man overhovedet ikke. Parlamentet har en meget minutiøs gennemgang af de medlemmer, der skriver sig ind i et parti.
- Men når det er kommet til spørgsmål om udvalg, bestyrelser, ECR-gruppen, osv, så har vi kørt det på en uformel måde, hvor vi ikke har skrevet beslutningerne ned. Det er mit ansvar som leder, og eftersom det er en fejl, så er jeg heller ikke den rigtige til at være leder for Dansk Folkeparti i EU, siger Morten Messerschmidt.
Messerschmidt: Det er ganske opslidende
Men du siger, at du kommer hjem med papirer, der viser, at der ikke er nogen store problemer. Hvorfor tager du så en så drastisk beslutning?
- Jamen, du kan se dem. De ligger lige herovre. Det, at vi har gjort det på den her måde, er ikke den måde, jeg har lyst til at være leder på. Jeg vil i bagklogskabens lys ønske, at vi havde skrevet alting ned og ført tingene til protokols, men det gjorde vi ikke. Det er mit ansvar.
DF har haft en mærkesag i forhold til at kritisere uregelmæssigheder i EU. Er det ikke et problem for dit parti, når den her sag bliver ved at køre?
- Det er da enormt opslidende, både for DF - og i øvrigt også for mig - hele tiden at skulle stå på mål for nye anklager. Det er ganske opslidende konstant at skulle bevise sin uskyld, men sådan er det i politik. Det er de vilkår, man går ind på.
Er du sikker på nu, at der ikke dukker mere op, som kan belaste dig yderligere?
- Sagen er, at der er dukket ganske meget op, som ikke havde noget indhold, men som alligevel i medierne er blevet udlagt som en belastning. Jeg har så afbrudt min ferie og hentet dokumenterne hjem fra Bruxelles. Og de afmonterer de anklager, som rettes mod mig. Jeg har ikke så meget fantasi, at jeg kan forudse, hvilke anklager folk der vil mig eller Dansk Folkeparti det ondt kan finde på at komme med, siger Morten Messerschmidt.
Han meddeler, at han bliver siddende som almindeligt DF-medlem i Europa-Parlamentet. Morten Messerschmidt har for længe siden oplyst, at han ikke ønsker at være spidskandidat for Dansk Folkeparti ved næste parlamentsvalg i 2019.
Dansk Folkeparti skal i løbet af de næste par uger finde en ny formand for gruppen i EU, der udover Morten Messerschmidt består af Jørn Dohrmann og Anders Vistisen.
DF-formand Kristian Thulesen Dahl oplyser igennem en pressemeddelelse, at han forstår Messerschmidts beslutning og tager den til efterretning. Han ønsker ikke at lade sig interviewe om sagen.