Hvis man som dommer, tilhører eller journalist havde glemt det, så gjorde anklagerne i Rigsretten i dag deres for at forsøge at minde om, at beslutningen om at adskille unge asylpar havde store og dramatiske konsekvenser for de berørte par.
For selvom den bundne opgave for de 26 dommere selvfølgelig er at forholde sig til det juridiske i sagen, så handler sagen om mennesker. Asylpar, hvoraf mindst den ene var mindreårig.
Der var i flere tilfælde tale om selvmordstruede mennesker, kan man læse af de mails, der i ugerne efter beslutningen om at adskille asylparrene, gik fra asylcentrene til først Udlændingestyrelsen, siden videre til Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet. Mails som anklagerne fremlægger i Rigsretten som beviser.
I ét konkret tilfælde skulle Inger Støjberg orienteres om en kvinde, der havde forsøgt at begå selvmord, skrev hendes departementschef.
Sagen, som anklagerne Anne Birgitte Gammeljord og Jon Lauritzen forelægger for Rigsretten, handler om en kvinde, der var blevet adskilt fra sin mand og deres fælles barn.
Støjberg tog beslutningen om at adskille parrene den 10. februar 2016.
Støjberg skulle orienteres om selvmordsforsøg
En måned efter - den 11. marts - skrev vicedirektør i Udlændingestyrelsen Lene Linnea Vejrum direkte til en kontorchef og en afdelingschef i Støjbergs departement.
Her fortalte hun, at de var blevet orienteret om en kvindelig asylansøger, der var blevet adskilt fra sin mand.
- Den kvindelige part i et af de adskilte par (...) forsøgte i går aftes at begå selvmord og er indlagt på sygehuset. Parrets fællesbarn på 7 måneder er pt. sammen med faderen, lyder det i mailen.
Parret var blevet adskilt godt 14 dage forinden.
Departementschef Uffe Toudal Pedersen svarede i sidste ende på orienteringen og gjorde gældende, at der var tale om "en tragisk sag".
- Jeg sender videre til M. (ministeren, red.), skrev departementschefen.
I nedenstående video kan du få en forståelse af, hvad sagen handler om. Artiklen fortsætter efter videoen.
Syrisk par klagede til ombudsmanden
Mens anklagerne forelægger sagen, sidder Inger Støjberg og følger med på en skærm. Hun skal ikke afhøres i dag, men temaet om selvmordsforsøg var også oppe at vende, da hun afgav forklaring til Instrukskommissionen sidste år.
Her fortalte Støjberg, at hun jævnligt blev orienteret om selvmordsforsøg på sine asylcentre. Det skete desværre jævnligt, at der var selvmordsforsøg i asylsystemet, fortalte hun. Der var blandt andet asylansøgere med en traumatiseret baggrund og med ubehandlede psykiske lidelser, sagde Støjberg i Instrukskommissionen.
I det hele taget tager de to anklagere i Rigsretten sig tiden til at gennemgå flere af sagerne, hvor par blev adskilt. DR har tidligere talt med nogle af de par, der blev adskilt som konsekvens af instruksen.
Men det par, der fik sagen til at rulle, er et syrisk par, der nu er bosat i Østjylland. Politiken har skrevet en længere artikel om parret, der endte med at klage til Folketingets Ombudsmand. Ombudsmanden endte med at gå ind i sagen, og dermed var sagen mod Inger Støjberg egentlig i gang.
I tidslinjen herunder kan du se nogle af de vigtigste tidspunkter i sagen
Reddede Støjberg pigerne?
Anklager Jon Lauritzen brugte fredag morgen tid på at læse udvalgte passager op fra interviewet med parret.
Inger Støjberg har hele tiden hævdet, at hun med sin instruks "reddede pigerne", mens interviewet med parret i Politiken tegner et noget andet billede.
Hvorvidt Inger Støjberg reelt reddede de pågældende kvinder eller ej, kan ende med at blive et tema i sagen, når Rigsretten skal vurdere konsekvenserne af den instruks, der udgik fra hendes ministerium tilbage i 2016.
Instrukskommissionen nåede i december frem til, at det var "misvisende," når Inger Støjberg hævdede, at fire piger var blevet reddet.
- Og med til at tegne et billede af ordningens virkning, som omstændighederne i sagerne ikke gav grundlag for, skrev kommissionen.
Nu er det op til de 26 dommere i sagen at vurdere, hvorvidt de også mener, det er misvisende, og hvorvidt beslutningen om at adskille parrene havde konsekvenser eller ej for de berørte par.
Det er i dét lys, man måske skal se de to anklageres forsøg på at fortælle parrenes historier.