Mandeforsker om droppet fædrebarsel: En gigantisk skuffelse

Ekspert er langt fra imponeret over, at regeringen dropper øremærket fædrebarsel og dermed ikke vil følge med de andre nordiske lande på ligestillingsområdet.

Regeringens droppede tvungne fædrebarsel skuffer ekspert. (© Colourbox)

En falliterklæring og en ”gigantisk skuffelse.”

Sådan betegner lektor Kenneth Reinicke, mandeforsker ved Roskilde Universitet, RUC, regeringens beslutning om at droppe de tre måneders øremærkede barsel til mænd og erstatte det med en model, hvor barslende mænd efter seks uger får 100 skattefrie kroner om dagen.

- Umiddelbart troede jeg, det var en joke, siger Kenneth Reinicke, der blandt andet forsker i ligestilling på arbejdsmarkedet.

- Det er en gigantisk skuffelse, og det indikerer klart, at regeringen ikke har intentioner om at gennemføre de bestræbelser, den så flot skrev ind i regeringsgrundlaget, siger lektoren.

Ny model skaber ikke incitament

Han er bestemt heller ikke imponeret over den model, som regeringen vil erstatte den øremærkede barsel med:

Mænd, der tager barsel, får således en bonus på 100 kroner skattefrit om dagen. Det får de, når de har holdt seks ugers barsel og frem til den 12. uge.

Det beløb vil ikke betyde noget for mænd, der tjener godt, og vil derfor ikke skabe incitament blandt dem til at tage barsel, lyder det fra Kenneth Reinicke.

- Det er virkelig en falltierklæring, som placerer Danmark langt fra de andre nordiske lande på ligestillingsområdet, siger han.

Danmark på nordisk sidsteplads

Så sent som i sidste uge viste en rapport fra SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, der gennemgik erfaringerne fra de nordiske lande, at flere fædre formodentlig vil afløse moderen på barsel, hvis en del af orloven var øremærket til faren.

Sverige, Norge, Finland og Island har alle øremærket en længere del af barselsorloven til fædre, mens Danmark kun reserverer 14 dage til faren i forbindelse med fødslen.

- Vi ved, at går man ind og reserverer barsel, så tager mændene det. Når der er det frie valg, så ved man, at der er kulturelle betingelser, der gør, at kvinden tager det, siger Kenneth Reinicke.

Ifølge DR Nyheders oplysninger er det splid om den øremærkede fædrebarsel hos Socialdemokraterne, der har betydet, at regeringen er nået frem til en anden model.