Det ligner et klart ja, når vælgerne 3. december i år skal stemme om, hvorvidt vi skal afskaffe det danske retsforbehold med en tilvalgsordning.
Det viser en måling foretaget af Epinion for DR Nyheder.
Her siger 52 procent af de adspurgte ”ja” til, at man bør ændre retsforbeholdet til en såkaldt tilvalgsordning. 21 procent siger derimod ”nej”, mens hele 26 procent endnu ikke har taget stilling til spørgsmålet.
Venstre: Positivt udgangspunkt
Føringen til ja-siden giver anledning til forsigtig optimisme i regeringspartiet Venstre, der anbefaler et ja ved folkeafstemningen.
- Det er jo et positivt udgangspunkt, men det bliver en hård kampagne, og den bliver brugt til at diskutere alt muligt andet end retsforbeholdet. Det bliver virkelig vigtigt, at spørgsmålet bliver stillet meget konkret, siger politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen (V) med henvisning til, at den endelige formulering af spørgsmålet først bliver vedtaget i Folketinget senere på efteråret.
Han peger på sidste års folkeafstemning om den europæiske patentdomstol som et eksempel på en debat, der ifølge Venstre til en vis grad kørte af sporet.
- Så skulle vi pludselig diskutere den græske økonomi, og det samme kommer vi måske til at se denne gang. Så vil pludselig nej-siden sige, at det handler om alle mulige farlige ting, siger Jakob Ellemann-Jensen.
”Løgn og latin”
Hos Enhedslisten - der er blandt de partier, som anbefaler et nej ved folkeafstemningen – er man opmærksom på, at man er oppe imod en modstander bestående af ”et stort embedsværk og medfølgende kampagneapparat og spindoktorer”.
- De kommer til at forsøge at fylde danskerne med løgn og latin – Så det bliver en stor udfordring for os at overbevise folk om, at nej’et er den rigtige vej at gå, siger retsordfører Pernille Skipper og understreger, at hun langtfra har opgivet at overbevise danskerne.
- Der er en stor skepsis blandt danskerne til mere EU, så selvom vi er bagud i målingen her, så synes jeg faktisk, at vi bliver nødt til at være fortrøstningsfulde – for EU må ikke for så stor magt over os danskere, siger hun.
Men husk lige euroen
Når man ser på tallene i dagens Epinion-måling, er det dog værd at bemærke, at der fortsat er forholdsvis lang tid til folkeafstemningen 3. december.
Holdningen i befolkningen kan dermed nå at rykke sig afgørende inden selve afstemningen, hvilket også var tilfældet i 2000, da danskerne skulle tage stilling til, om kronen skulle skiftes ud med euroen.
Også dengang var der i månederne op til afstemningen en pæn føring til ja-siden, mens det mere og mere lignede dødt løb i dagene lige inden, og medierne beskrev valget som den største valggyser i mands minde.
På selve dagen for folkeafstemningen blev resultatet som bekendt et relativt klart nej til euroen: 53,1 procent stemte nej, mens 46,9 procent stemte ja.