63 procent af danskerne mener, at de flygtninge, der kommer til Danmark, har krav på vores hjælp. Til gengæld mener 61 procent, at flygtninge, der kommer til Danmark, skal hjælpes, men sendes hjem så hurtigt som muligt. Det viser en ny opinionsundersøgelse, som DR har fået lavet
Generalsekretær for Dansk Flygtningehjælp, Andreas Kamm, mener, at det viser forståelse blandt danskerne for det akutte behov, der er:
-Det er dejligt, at så mange danskere anerkender behovet for at hjælpe og også er villige til at gøre det. Det bekræfter, at når man kommer tæt på de her mennesker og ser dem gå på vores veje hjælpeløse med deres børn på skulderen, så vækker det medfølelse hos os.
Vi har lært at skelne
Andreas Kamm bakkes op af samfundsforsker Johannes Andersen
- Den store opbakning til at hjælpe skyldes, at danskerne er blevet præsenteret for en masse billeder, begivenheder og indtryk, som gør, at man har forståelse for, at der skal hjælpes her og nu, siger han og henviser til de billeder af døde børn, grædende forældre og desperate mennesker ved pigtrådshegn, der har floreret i medierne den seneste tid.
Han mener også, at en del af forklaringen skal findes i, at danskerne har lært at skelne mellem indvandrere og flygtninge.
- Folk er positive over at hjælpe flygtninge, og så har de lært at lægge deres almindelige politiske holdninger i forhold til indvandring lidt til side.
På trods af at Dansk Folkeparti ved sidste folketingsvalg fik 21,1 procent af stemmerne, er det kun 17 procent af de adspurgte i undersøgelsen, der bakker om om partiets holdning om at flygtninge, der kommer til Danmark, skal afvises ved grænsen.
De skal ikke blive for længe
Selvom et stort flertal af danskerne er klar til at hjælpe, er der også en overvægt af folk, der mener, at det er væsentligt, at vi sender folk tilbage til deres hjemland, så snart det er muligt. Men det bekymrer ikke Andreas Kamm
- Der er ikke noget mærkværdigt i, at vi har den opfattelse, at folk skal sendes hurtigt hjem igen. Det harmonerer også med mange af især de syriske flygtninges ønsker, siger han
- Det er en lykkelig udgang, hvis folk kan komme hjem. De er jo flygtet fra forfølgelse. Det skal man aldrig beklage, for det en meget ønskværdig udgang på flygtningesituationen, siger Andreas Kamm
Han tilføjer, at det selvfølgelig også drejer sig om, hvor længe folk har været i Danmark, når de kan sendes hjem.
- Hvis der er tale om folk, der har levet de første 25 år af deres liv her i landet, skal man måske overveje om det skal være en enkeltbillet hjem, man hiver frem til dem til den tid.
Samfundsforsker Johannes Andersen mener, at danskerne ser den nuværende situation og behovet for at hjælpe som noget ekstraordinært.
- Man opfatter det her som en undtagelsessituation, hvor man skal hjælpe. Men der er også mange, der har den holdning, at hvis de bliver i længere tid, så har Danmark et problem.