Der er endnu ikke fundet en afklaring på, hvem der skal tage ansvaret for det specialiserede område, hvis det ender med, at regionsrådene nedlægges.
Regeringen og Dansk Folkeparti har netop landet en delaftale i forbindelse med sundhedsreformen, hvor det lyder, at der skal laves en undersøgelse af de enkelte specialtilbud i regionerne, inden det besluttes, hvor tilbuddene skal placeres.
Undersøgelsen, som forventes færdiggjort i august, omfatter i alt 64 tilbud, der hjælper mennesker med hjerneskade, udviklingshæmning, psykiske vanskeligheder, multiple funktionsnedsættelser og hjemløse.
- Inden vi overhovedet begynder at rykke på nogle af strukturerne, så vil vi lave en grundig undersøgelse af, hvad der er den rigtige placering. Vi skal sikre, at de sårbare borgere, der i dag er på de specialiserede institutioner, ikke risikerer at blive kastebold og lande det forkerte sted, siger finansminister Kristian Jensen (V).
Skulle gå fra regioner til kommuner
I sundhedsudspillet fra januar lød det, at regeringen ville sende de specialiserede tilbud på socialområdet fra regioner til kommuner. Det fik blandt andet Danske Handicaporganisationer (DH) til at udtrykke dyb bekymring.
- Vi skal ikke gentage fejlene fra kommunalreformen, der betød tab af specialiseret viden og særlige tilbud. Når små handicapgrupper med komplekse behov skal have støtte, er det bedst at samle det centralt, lød det fra formand Thorkild Olesen.
Ifølge socialminister Mai Mercado (K) vil der også komme en høring, hvor de forskellige specialiserede institutioner kan komme med deres indspark til deres fremtid.
Hun tilføjer, at man har lyttet til den bekymring, som blev rejst i januar.
- Vi har ikke en ekstra viden om, hvor specialiserede de tilbud er. De er meget forskellige, og derfor er det vigtigt, at vi tager en time out og finder ud af, hvor det giver mening at flytte dem hen. Der har været en bekymring, og det er vigtigt at lytte til, siger Mai Mercado.
Delaftalen får dog ikke Danske Handicaporganisationer til at juble. Tværtimod.
Man mener nemlig, at afspecialiseringen på handicapområdet vil fortsætte:
- Det er en skuffende aftale. Mennesker med handicap blev taberne efter kommunalreformen, det vil gentage sig med sundhedsreformen. Derfor bør man undersøge hele socialområdet, indføre en national specialeplanlægning og finde en økonomisk bæredygtig model, siger formand Thorkild Olesen og fortsætter:
- Det er fint, at man vil undersøge de regionale tilbud, men det er et lille plaster på et stort sår. Afspecialiseringen og tab af viden vil fortsætte og mange vil stadig ikke få den rigtige hjælp
Regionerne driver i dag lidt over 60 tilbud på det specialiserede socialområde og specialundervisningsområde med cirka 4.000 pladser. Det er disse tilbud, som skal flyttes, hvis det ender med, at regionsrådene bliver nedlagt.