Lukning af regionsråd bekymrer regionsformænd: 'Det er en katastrofe'

- Det, der ser logisk ud i regneark, kan se anderledes ud hos borgerne, siger regionsformand.

Formand for Region Hovedstaden Sophie Hæstorp Andersen (S) kalder det en helt forkert vej at gå.

Der er stor ærgrelse hos tre socialdemokratiske regionrådsformænd over, at regeringen vil nedlægge de fem regionsråd.

Både formand for Region Sjælland Heino Knudsen (S), formand for Region Hovedstaden Sophie Hæstorp Andersen (S) og formand for Region Nordjylland Ulla Astman (S) er bange for, at beslutningerne kommer for langt væk fra nærområderne, og at det vil gå ud over borgerne.

Det gælder særligt på sygehusområdet, som regionerne har ansvar for.

Landets fem regionsråd må ifølge DR Nyheders oplysninger lade livet, når regeringen med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i spidsen i morgen præsenterer sit udspil til en sundhedsreform.

Vil gå ud over yderområder

Formand for Region Sjælland Heino Knudsen er særligt bange for, at det vil gå ud over sundhedsvæsenet i yderområderne, at en politisk udpeget bestyrelse skal stå for sundhedsvæsenets økonomi i fremtiden.

- Vi ved godt alle sammen, at det er der, hvor økonomien er, at de store beslutninger tages, og det tror jeg ikke er en fordel for de yderste områder af vores land.

- I vores region har vi prioriteret mere end 650 millioner kroner til en modernisering af Nykøbing Falster Sygehus, og jeg vil godt se de embedsfolk på Slotsholmen, der kan se en god ide i at prioritere så mange penge til for eksempel Nykøbing Falster Sygehus, siger Heino Knudsen.

Heino Knudsen synes, det er en trussel mod demokratiet, det regeringen er i færd med.

- Man tager vores vigtigste velfærdsområde ud af demokratisk kontrol, og jeg kunne ikke forestille mig, at man tog folkeskolen eller ældreplejen ud af demokratisk kontrol. Jeg synes, det er en alvorlig trussel mod demokratiet.

- Jeg kan godt være nervøs for, at en central bestyrelse, som ikke skal stå til ansvar for borgerne, skal lave prioriteringer for borgerne i de yderste dele af vores land, siger Heino Knudsen.

Hæstorp: Det er en katastrofe

Formand for Region Hovedstaden Sophie Hæstorp Andersen (A) kalder det en helt forkert vej at gå.

- Vi har behov for mere demokrati, og nu bliver det uigennemsigtigt, hvem der træffer beslutningerne. Mange går op i sundhedsområdet, og at fjerne demokratiet på det område er en katastrofe.

- Det er en centralisering på få hænder – en statsliggørelse, der rykker beslutningerne længere væk i stedet for, at de ligger hos de direkte folkevalgte, siger Sophie Hæstorp Andersen med henvisning til regionsrådspolitikerne.

Også i det nordjyske er Ulla Astman bekymret for, at de folkevalgte bliver erstattet af embedsmænd.

- Jeg tror på demokratiet, og at de vigtige beslutninger bliver truffet tæt på borgerne, og at man kan stilles til ansvar for beslutningerne. Som det er nu, kan man vælge at stemme på nogle andre politikere hvert fjerde år, det kan man ikke med embedsmænd.

- Mange ting kan virke logisk i et regneark, men når man kigger på det som borger, så kan det være nogle helt andre beslutninger, der er behov for. Så jeg er stærkt bekymret, siger Ulla Astman.

Regeringen har planer om at etablere 21 sundhedsfællesskaber, der skal sikre mere nærhed i sundhedsbehandlingen.

De nuværende fem regionsråd er tænkt at fortsætte frem til og med 2020, hvorefter den nye struktur træder i kraft ved overgangen til 2021.