Tre lokalformænd i Venstre er så vrede over partitoppens behandling af Inger Støjberg, at de har meldt sig ud af partiet og dermed stopper på deres poster.
En af dem er Arne Gynther, der var kredsformand for Venstre på Djursland. Han er 71 år og har været aktiv i Venstre i en menneskealder. Men nu har han fået nok og har meldt sig ud.
- Det er den behandling, man har givet Støjberg. Det var efter min mening så utroværdigt, som noget kan være. Så derfor stoppede jeg med at være i partiet, siger Arne Gynther.
DR Nyheder har talt med en lang række lokale formænd i Venstre. Langt de fleste støtter Jakob Ellemann-Jensen og hans håndtering af både rigsretssag mod Inger Støjberg og hendes exit som næstformand. De mener ikke, der er nogen vej uden om en rigsretssag i sagen om tvangsadskillelse af unge asylpar.
Og de er enige med Jakob Ellemann-Jensen i, at Støjberg har været illoyal over for partiet i flere sammenhænge. Og det kunne ikke løses på andre måder, end at Støjberg skulle stoppe som næstformand.
Men der er altså også røster, der mener, at Støjberg er blevet så urimeligt behandlet, at de nu forlader deres tillidsposter og partiet.
Vil ikke blåstemple deres handling
Konflikten mellem Ellemann og Støjberg brød ud i lys lue mellem jul og nytår. Først sagde Ellemann, at Venstre var klar til at støtte en rigsretssag mod Inger Støjberg, hvis de jurister, der var udpeget af Folketinget, mente, at der var en sandsynlighed for, at hun ville blive dømt.
Det udviklede sig til en konflikt, som også kom til at handle om Støjbergs loyalitet over for formanden. Ifølge Ellemann var der flere eksempler på, at Støjberg som næstformand ikke havde bakket ham op. Det gik ikke, og derfor måtte hun gå. Ellemann fik opbakning til det synspunkt fra Forretningsudvalget, og derfor skal der på søndag afholdes et ekstraordinært landsmøde, hvor der skal vælges en ny næstformand for Venstre.
Men både Ellemanns og Forretningsudvalgets rolle i den sag har forarget Brian Damgaard Nielsen, der var formand for Venstres vælgerforening i Tim-Torsted.
- Jeg har meldt mig ud af partiet i protest mod, at Ellemann har fyret Støjberg og den misère, der har været med Forretningsudvalget. Jeg vil ikke blåstemple deres handling ved at sidde og se passivt til, siger han.
Arne Gynther tror ikke længere på, at Jakob Ellemann-Jensen er manden, der kan vende tingene for Venstre.
- Nej, jeg tror ikke, han er den rigtige.
Hvad skulle der til?
- Han mangler at komme med politiske planer for, hvad han og Venstre vil. Der er alt for lidt politik i hans søde og venlige fremtræden, siger Arne Gynther.
Venstre: 'Trist og ærgerligt'
DR Nyheder har spurgt Venstres ledelse om en kommentar til, at tre lokalformænd, der har kæmpet for partiet i årevis, har meldt sig ud.
Politisk ordfører Sophie Løhde har sendt en skriflig kommentar. Her skriver hun:
- I Venstre har vi over 450 lokale formænd i hele landet, og de gør et kæmpe stykke arbejde i vores parti. Det sætter vi stor pris på, og det er altid trist og ærgerligt, at nogen vælger at stoppe. Jeg ved, at alle vores formænd er optaget af at ville Venstre det bedste og kæmper hårdt for det.
- Venstre er et bredt forankret parti, som kerer sig om et stærkt velfærdssamfund, ansvarlig økonomisk politik, jobvækst i en grøn omstilling og stram og konsekvent udlændingepolitik. Og det ved vi, at mange danskere er enige med os i, så nu handler det om at få fuld fokus på det, skriver hun.
'Ellemann skulle aldrig have været formand'
Hans Kr. Nygaard, der i mere end ti år var vælgerforeningsformand i Sydmors, har også meldt sig ud af Venstre. Det bunder i flere ting, men også opgøret med Støjberg.
Han er utilfreds med måden, partiet har opstillet kandidater på til kommunalvalget, og så bryder han sig ikke om, hvordan først Løkke og nu Inger Støjberg er blevet behandlet.
- Al den der ordentlighed, som man plejer at snakke om, den er fuldstændig væk i mine øjne. Det, som jeg forstår ved at være liberal, og det, som var i Venstre engang, da jeg meldte mig ind for 30 år siden, det er ved at være gået af fløjten, siger Hans Kr. Nygaard.
Han vil ikke give Jakob Ellemann-Jensen hele skylden.
- Nej, det er sådan set ikke ham, men Forretningsudvalget og Hovedbestyrelsen. At de giver ham lov til det. Når det er nogle få mennesker fra Hovedbestyrelsen eller Forretningsudvalget, der kan afgøre sådan nogle ting som hvem, der skal være formand og næstformand, så er man som medlem blevet sat fuldstændig ud på et sidespor.
Synes du, at Inger Støjberg skulle have fortsat som næstformand?
- Jeg er nok af den opfattelse, at Ellemann aldrig skulle have været formand. Det var alt for tidligt. Han har også selv sagt, at han var ikke klar, men igen: Det er ledelsen, der afgør det, for man sætter ikke noget til afstemning blandt de delegerede, som man ikke på forhånd kender svaret på, sige Hans Kr. Nygaard.
Stephanie Lohse er den eneste kandidat, der har meldt sig som ny næstformand før det ekstraordinære landsmøde søndag.