Når der bliver udskrevet folketingsvalg næste gang, kan du formentlig sætte dit kryds ved tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen og hans nye parti Moderaterne. Partiet har onsdag rundet de 20.182 vælgererklæringer, der er nødvendige for at blive opstillingsberettiget, og dermed mangler de kun den sidste formelle del for at komme på stemmesedlen.
Det til trods for, at partiet endnu ingen kandidater har. Og heller ingen politik. Alt det kommer senere, siger partistifter Lars Løkke Rasmussen.
- Jeg er glad for den store opbakning. Men der er ikke noget parti endnu. Der kommer et efter kommunalvalget. Men vi passerer en vigtig milepæl i dag, siger han.
Det betyder, at Lars Løkke Rasmussen hverken har tænkt sig at fremlægge konkret politik eller navne på, hvem der stiller op for partiet, selvom partiet nu har opnået de nødvendige vælgererklæringer.
Han vil heller ikke svare på, hvilken fløj hans parti ligger på. Men han vil gerne fortælle, hvad partiet er rundet af - nemlig ham selv.
- Det er et parti, der er rundet af de værdier, jeg står for. Og jeg er jo et liberalt menneske. Jeg har gjort mig nogle iagttagelser, jeg deler med mange danskere. Det er, at vi har brug for mere pragmatiske løsninger. Og vi har brug fra at frisætte os det politiske spin på Christiansborg.
Jamen er det et borgerligt parti?
- Jeg har et liberalt afsæt, men jeg køber ikke bare den der højre- venstre akse, siger Lars Løkke Rasmussen.
- Udover, at partiets politik og politiske ståsted stadig er ukendt, er kandidaterne det også. Indtil videre har Moderaterne ikke oplyst nogen navne på, hvem der stiller op for partiet.
Men det betyder ikke, at de ikke er der, lyder det.
Har du nogen kandidater?
- Det har jeg. Jeg vil ikke turde sige på Grundlovsdag, nu laver vi et parti, hvis ikke jeg havde nogen til at løfte det.
Hvem er det?
- Det får du så at vide, når vi er klar til det. Men jeg har ikke været på strandhugst, du kan ikke finde en på Christiansborg, som jeg har rakt ud efter.
Statsministerposten skræmmer ikke
Lars Løkke Rasmussen meddelte 1. januar i år på Facebook, at han forlod Venstre. Et parti, han havde været medlem af i 40 år og siddet i Folketinget for i 26 år.
Da Lars Løkke Rasmussen meldte sig ud af Venstre lød det, at det blandt andet var højrefløjens ultimative krav og generelt ultimative synspunkter, der fik ham til at forlade Venstre.
Men præcis, hvad for en politik Moderaterne så vil føre - og med hvilke partier på Christiansborg - står stadig hen i det uvisse.
Hvilke partier vil Moderaterne arbejde sammen med?
- Der er partier i Danmark, som har et helhedssyn – det har Venstre, De Konservative, De Radikale, Socialdemokratiet og dele af Liberal Alliance. Hvis partier i den kreds inklusiv Moderaterne kunne finde sammen på en mere forpligtende måde, det er det afgørende.
Vil du selv sidde for bordenden?
- Det betragter jeg slet ikke som noget realistisk scenarie. Nu har jeg været statsminister af to omgange – så jeg ved godt, hvad jobbet går ud på. Det ville ikke skræmme mig. Men det er ikke det, det handler om.
Men du ser ikke dig selv som statsministerkandidat?
- Jamen, jeg snakker slet ikke om statsministerkandidater i dag, for vi har ikke noget politisk parti. Jeg har ikke nogen fornemmelse af, om vi har opbakning i den danske befolkning endnu.
Hvad skal der til af opbakning i befolkningen, før du ser dig selv som kandidat til statsministerposten?
- Det snakker vi slet ikke om i dag.
Ikke en hævnakt
Bruddet med Venstre kom efter mange måneders uroligheder i partiet. Efter Lars Løkke Rasmussens valgnederlag i 2019 til Mette Frederiksen (S) pressede flere i baglandet på for, at han skulle gå af som formand. Det endte han med at gøre efter et langstrakt møde i Venstres hovedbestyrelse.
Den nye formand for Venstre blev som bekendt Jakob Ellemann-Jensen. Og det voldsomme brud med Venstre har ifølge Lars Løkke Rasmussen fået nogle analytikere til at spekulere i, om Moderaterne ville afvise at pege på Jakob Ellemann-Jensen som statsminister.
Men den analyse kan man ikke lave, lyder det.
- Det her er ikke et parti født i hævn. Jeg har været meget i tvivl om det. Jeg har været i Venstre siden jeg var 17 år. Det har ikke været let at stifte noget nyt. Men det er ikke født i hævn, siger Lars Løkke Rasmussen.
Så du er klar til at pege på Ellemann som statsminister?
- Jeg synes det er for tidligt at snakke om navne. Men jeg kan se, at nogle kommentatorer siger, at fordi jeg skiltes med Venstre i bristet kærlighed, er det totalt utænkeligt, at Ellemann kan blive statsminister med Moderaternes stemme. Og det er forkert.
Så du peger på Ellemann?
- Jeg står ikke og nominerer statsministerkandidater. Men der er nogen, der siger, der er et hævnmotiv, der gør, at det ikke kan komme på tale. Og det vil jeg gerne gendrive.
Hvad med Mette Frederiksen?
- Jamen jeg nominerer ikke statsministerkandidater.
Men hvem skal være statsminister?
- Det vil tiden jo vise.
Lars Løkke Rasmussen vil ikke give nogen dato for, hvornår hans parti bliver til et egentligt parti med kandidater og politik. Men det bliver engang efter kommunalvalget.
Opdateret: Tidligere fremgik det af artiklen, at Moderaterne nu er opstillingsberettiget. Partiet har dog kun opnået de nødvendige vælgererklæringer og mangler stadig formelt at blive opstillingsberettiget.