Løkke vil have håndværkerfradrag for evigt

Står det til Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, skal håndværkerfradraget ikke blot genindføres i midlertidig form, men permanent.

Den nu afskaffede boligjobordning gav mulighed for fradrag af udgifter til arbejdsløn i forbindelse med service eller vedligeholdelse. Man kunne maksimalt trække 15.000 kroner per person fra, hvilket svarer til en besparelse på cirka 5.000 kroner i skat. (© Scanpix)

Håndværkerfradraget skal ikke kun genindføres i midlertidig form som hidtil.

Fradraget skal indføres permanent.

Sådan lyder det nu fra Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, der tidligere har slået fast, at håndværkerfradraget er et kardinalpunkt for ham, og at han slet ikke vil være statsminister, hvis det ikke genindføres.

- Når jeg går til valg på, at den her ordning skal komme igen, så er det ikke i midlertidig form. Det vil jeg gerne understrege. Vi ønsker en permanent boligjobordning (håndværkerfradrag, red.), sagde Lars Løkke Rasmussen i DR2 Deadline onsdag aften.

Om det så betyder, at Løkke ikke vil være statsminister, hvis han ikke kan samle flertal for at gøre håndværkerfradraget permanent, er det ikke lykkedes DR Nyheder at få svar på.

Det har nemlig ikke været muligt at lave et opfølgende interview med Venstres formand. Gennem sin særlige rådgiver meddeler Lars Løkke Rasmussen, at det ikke er muligt i dag torsdag.

Løfte: Genindføres med tilbagevirkende kraft

Udmeldingen i DR2 Deadline kommer på trods af, at Løkke ikke umiddelbart har flertal for overhovedet at få genindført håndværkerfradraget.

Liberal Alliance er nemlig imod håndværkerfradraget, og da meningsmålinger peger på, at Anders Samuelsen og co. har de afgørende stemmer efter et valg, er der ikke flertal for at give håndværkerfradraget comeback.

Danskernes brug af ordningen har genereret 1,6 mia. kroner mindre, end det blev skønnet for 2013. Det svarer til 65 procent mindre end ventet. (© Colourbox)

Løkke har tidligere udtalt, at det faktum ikke er noget, han lægger afgørende vægt på og har garanteret, at han ikke bliver statsminister, medmindre håndværkerfradraget genindføres - endda med tilbagevirkende kraft fra 1. januar 2015.

Håndværkerfradraget udløb med udgangen af 2014, fordi den nuværende regering ikke mente, at milliardomkostningen til ordningen stod mål med antallet af job, ordningen gav.

Stiller LA godt i forhandlinger

Liberal Alliance mener ikke, at Løkkes udmelding om, at håndværkerfradraget skal genindføres permanent, reelt ændrer noget. Politisk ordfører Simon Emil Ammitzbøl står fast på, at partiet ikke ønsker at genindføre håndværkerfradraget.

- Vi ønsker lettelser af personskatterne, en fastfrysning af grundskylden og en afskaffelse af registreringsafgiften. Men hvis det er så væsentligt for Løkke, venter vi spændt på at se, hvad han har tænkt sig at give Liberal Alliance for at være med til det, siger Simon Emil Ammitzbøl og fortsætter:

- Vores udgangspunkt er, at jo vigtigere det bliver for vores samarbejdspartnere, jo mere må vi gå ud fra, at de er villige til at betale for at få det gennemført.

Bruges af danskere med god løn

Den nu afskaffede boligjobordning gav mulighed for fradrag af udgifter til arbejdsløn i forbindelse med service eller vedligeholdelse. Man kunne maksimalt trække 15.000 kroner per person fra, hvilket svarer til en besparelse på cirka 5.000 kroner i skat.

Tal fra Skatteministeriet viste i august, at langt færre end ventet har gjort brug af håndværkerfradraget.

Samtidig viste en analyse, at ordningen primært har været benyttet af danskere med en god løn. Kun 5,4 procent af danskere med en årsløn på under 200.000 kroner brugte således ordningen i 2013, mens tallet var på 39 procent for personer med en årsløn på over 700.000 kroner.

Skatteministeriet vurderede i august, at boligjobordningen ville øge beskæftigelsen med mindre end 1.000 personer, ligesom der ikke kunne findes tegn på, at nedgangen i sort arbejde skyldtes boligjobordningen.

Dansk Byggeri er dog uenige i den analyse. Her mener man, at Boligjobordningen skaber 5.000 job.