Det er i dag præcis et år siden folketingsvalget den 18. juni 2015, og derfor er det tid til at gøre status over det første år med en ren Venstre-regering anført af statsminister Lars Løkke Rasmussen.
Den opgave har DR Nyheder givet partilederne fra regeringens tre støttepartier.
Kristian Thulesen Dahl (DF), Anders Samuelsen (LA) og Søren Pape Poulsen (K) er blevet bedt om at give Venstre-regeringen karakter for indsatsen på følgende fem områder:
Holdånden i blå blok, resultater, dagsformen, det kunstneriske indtryk, og hvor borgerlig regeringen egentlig er.
Til sidst giver de tre partiledere én samlet karakter til regeringen for det første års arbejde.
Holdånden i blå blok
Kristian Thulesen Dahl: 4
- Et 4-tal på den nye skala er vel bestået, men uden at være prangende.
- Det har været åbenbart, at der har været udfordringer. Men det er måske også fordi, at der har været en tro på, at de fire blå partier skal sætte sig ned og lave de store ting sammen. Men det er ikke nødvendigvis sådan, det skal være.
- Vi har også haft nogle forløb, hvor vi blandt andet har siddet på Marienborg nogle døgn og haft diskussioner om noget landbrugspakke og Eva Kjer som minister. Det har jo ikke oset langt væk af, at der var fire partier, som stod sammen i tykt og tyndt.
Anders Samuelsen: 4
- Det er svært at give meget mere end 4. Ellers ville jeg fremstå som utroværdig.
- Sandheden er, at det har knebet med at skabe holdånd i løbet af året, der er gået. Gnidningerne mellem især Venstre og Konservative gør, at det har været svært.
- Det har været et vanskeligt år. Det kan vi lige så godt se i øjnene på grund af hele sagen om landbrugspakken og en minister, der blev fyret. Det opgør skaber selvfølgelig gnidninger internt mellem Venstre og Konservative. Det er jo ikke rigtig noget, der har påvirket os i Liberal Alliance. Det er ligesom et gammelt familieopgør mellem Venstre og Konservative.
Søren Pape Poulsen: 4
- Det har ikke været helt så skidt som det nogle gange har lydt. Jeg synes trods alt, at vi har fundet ud af det sammen langt hen ad vejen.
- Men vi har jo ikke et samlet projekt og har heller ikke rendt rundt arm i arm. Jeg er sikker på, at vi kan gøre det bedre.
Resultater
Kristian Thulesen Dahl: 7
- Et lille 7-tal forstået på den måde, at en del af de løfter, vi gav i valgkampen i forhold til sundhedssektoren, ældre, flere penge til uddannelse og politi - der har vi faktisk lavet en finanslov for i år, der indfrier det. Flere penge til kommunerne er der også givet i 2016.
- Så er der lavet gedigent mange udlændingestramninger, som jo ikke er tilstrækkeligt og ikke for alvor har vendt bøtten, men alligevel er mere end vi troede var muligt. Plus en grænsekontrol. Det trækker selvfølgelig lidt opad.
- Når jeg ikke lægger den højere, så er det fordi, jeg synes, der er nogle resultater, jeg ikke bryder mig om. Der er lavet en trepartsaftale, hvor man siger, at folk, der kommer her til landet som asylsøger, skal optjene dagpengeret fra dag et. Det er ubegribeligt, at man skal det, for man skal jo være her midlertidigt, hjælpes og så tilbage til sit hjemland, når muligheden er der.
Anders Samuelsen: 7
- Det må blive til et lille 7-tal. Det er trods alt fornemt at komme igennem og få samlet nogle meget forskellige partier omkring for eksempel en finanslov. Men det kan ikke give en høj karakter, for det er ikke borgerlig-liberal politik, der generelt er blevet ført.
- Det mener jeg ikke, at det reelt er. Vi har ikke fået bremset væksten i den offentlige sektor. Der er et markant resultat omkring nedsættelsen af registreringsafgiften på biler. Men generelt er forskellen mellem det her og det, som den tidligere regering lavede, ikke markant.
Søren Pape Poulsen: 7
- Jeg synes faktisk, der er nået en del. Flere betjente i politiforliget, fastfrysningen af grundskylden, vi fik en naturpakke, vi er rigtige glade for - for lige at nævne nogle af dem.
Dagsform
Kristian Thulesen Dahl: UB
- Jeg synes, det er udenfor karakterskalalen. Det er svært at blive klog på. Nu står vi lidt i et vadested det første år efter valget, hvor en masse af de større ting er skubbet til efteråret. Vi står alle sammen lidt og kigger på hinanden og siger, hvad skal det egentlig blive til, og det er svært at tyde de forskelliges dagsordener.
Anders Samuelsen: 7
- Det kunne reelt også være et 4-tal. Det er lidt afhængig af, om man kigger på, om de formår at administrere sig igennem og overleve. Så får de et 7-tal. Formår de at sætte en borgerlig politisk dagsorden, så er det et 4-tal.
- Det, der først og fremmest gør, at man egentlig kan sige, at dagsformen er okay, er den splittelse, der er på den anden side blandt de røde partier, som slet ikke kan blive enige om noget som helst.
- Socialdemokratiet, der har valgt at kopiere Dansk Folkeparti 100 procent én til én. SF, som er i en krise svarende til De Konservatives. Alternativet stikker tungen frem og driller Socialdemokraterne. Og Radikale, som også skal finde egne ben. Det gør, at det hele er splittet på den side. Det hjælper til, at det trods alt står bedre til på blå side.
Søren Pape Poulsen: 02
- Det er maksimalt 02. Dagsformen lige nu betyder, at man udsulter Forsvaret med den aftale, der er lavet om nye kampfly. Det bryder vi os bestemt ikke om. Der er plads til forbedring.
Det kunstneriske indtryk
Kristian Thulesen Dahl: 02
- Det har været lidt flagrende. Når vi kigger tilbage, så har der været et efterår, hvor statsministeren sagde, at det hele skulle løses via EU. Så gik der nogle måneder, inden man anerkendte, at man blev nødt til at nationale løsninger i forhold til migrantstrømmen.
- Så fornægtede man, at grænsekontrol var en del af løsningen. Men da svenskerne så lavede grænsekontrol finder man ud af, at det nok er en del af løsningen alligevel. Der har været noget hoppen fra tue til tue. Det har ikke været kønt hele tiden.
Anders Samuelsen: 02
- Det har ikke været kønt. Det kan vi lige så godt sige som det er. Jeg synes, at Lars Løkke personligt gør det godt. Han fremstår som en rummelig statsminister og en statsminister, der forsøger – med det udgangspunkt han har - at række ud.
- Men et kunstnerisk indtryk kan man ikke give mere end 02 for efter den ballade, der har været. Det er lige før, at det nærmer sig dumpekarakter. At det ikke lykkedes at forsvare Eva Kjer er jeg personligt meget skuffet over.
- Især krigen mellem Venstre og Konservative har trukket store veksler på det kunstneriske indtryk. Det er en helt ny situation fra det meget tætte samarbejde, der var mellem Venstre og Konservative op igennem 00’erne, til nu en meget, meget hård kamp i bund og grund mellem de to partier.
Søren Pape Poulsen: 02
- Det er lidt forskelligt. Nogle ministre gør det bedre end andre. Jeg har et glimrende samarbejde med Søren Pind som justitsminister for eksempel.
- Men det trækker også ned, at nogle gange skal alting gå så hurtigt. Så skal vi have banket en masse aftaler igennem op til sommerferien i stedet for at tage dem løbende.
- Noget af det har været lidt forpjusket. Men der vel rum til forbedring.
Hvor borgerlig er regeringen?
Kristian Thulesen Dahl: 4
- Nu er det jo ikke alle steder, jeg synes, at den skal være borgerlig. Jeg går ind for et godt, trygt velfærdssamfund, hvor der også er råd til at passe vores ældre, der har plejebehov. Sygehuse og så videre skal der være penge til.
- Så det er måske ikke mig, der er den rette til at bedømme det. Så skal vi ikke bare lande den med et blødt 4-tal.
Anders Samuelsen: 4
- Det bliver et sted mellem 02 og 4. Man kan jo ikke påstå, at det er borgerligt at overveje at omlægge PSO-afgiften til højere bundskat; at opleve, at den offentlige sektor stadig vokser; at vi ikke får gjort noget for alvor ved skattetrykket herhjemme; ikke får gjort noget ved marginalskatten. Det kan ikke give en høj karakter på en borgerlig-liberal skala, så det må blive mellem 02 og 4.
- Gennemsnittet af det er 3. Det kan man ikke give som karakter, så hvis jeg skal være flink, giver jeg et 4-tal.
Søren Pape Poulsen: 00
- Når man taler om PSO og vil hæve skatten. Når man taler om Forsvaret og så vil udsulte det. Og når boligskatterne stadig står til at stige.
- Det er bare så uborgerligt som noget kan være. Det forstår jeg ikke for nu at være helt ærlig. Det er jeg meget lidt tilfreds med.
Den samlede karakter
Kristian Thulesen Dahl: 4
- Hvis jeg kigger på det samlede år, så er der en vis skuffelse at spore.
- Man har gjort en række gode ting og fået strammet op på nogle dele af udlændingepolitikken. Men man har slet ikke fået gjort det tilstrækkeligt, så vi kan håndtere tingene selv, hvis der kommer en ny migrantstrøm op gennem Europa.
- Det kræver, at vi bruger grænsekontrollen til eksempelvis straksbehandling og afvisning til Tyskland som et sikkert land. Det kræver også, at man kommer hertil, er her midlertidigt og reelt kommer hjem igen. Så der er simpelthen nogle steder, hvor tingene ikke er leveret.
Anders Samuelsen: 4
- De har bestået, men det er ikke prangende.
- Regeringen får samlet set et 4-tal, først og fremmest fordi den har formået at overleve. Den har formået at lave nogle forlig. Men den kan ikke få mere end 4, for det er ikke borgerlig-liberal politik, der fundamentalt set er blevet ført. Det er mere administrationspolitik, der er blevet ført.
- Jeg tror, at hvis regeringen skal være ærlig over for sig selv, så er dens største præstation, at den har overlevet. At den har formået at lave nogle aftaler undervejs med gymnasiereformen her til sidst. Men det er ikke sådan, at de i morgen tidlig vågner op og tænker, at de virkelig har formået at flytte Danmark.
Søren Pape Poulsen: 4
- Vi har trods alt nået noget. Vi har fået et rigtig godt politiforlig, vi har fået en finanslov, hvor boligskatterne blev holdt i ro. Der har været en del andre aftaler som gymnasiereformen og planlov, som vi også har været med i.