Det bliver statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) selv, der flyver til Marokko for at vedtage den omstridte Marrakesh-erklæring om migration. Det oplyser Løkke i en pressemeddelelse.
- FN-erklæringen er et symbol på, om man vil være en del af det internationale samfund eller ej, skriver statsministeren i en pressemeddelelse.
- Grænseoverskridende problemer kræver grænseoverskridende samarbejde - ikke isolation. Jeg er som statsminister ikke i tvivl om på hvilken side af stregen, Danmark skal befinde sig, skriver han.
En del af balladen om erklæringen har handlet om, at det så ud til at knibe med lysten til at tage afsted. Både integrationsminister Inger Støjberg (V) og udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) har svaret afvisende på spørgsmål, om de skulle til Marokko.
Vi sender en minister
Det forlød, at Danmark alene ville sende en embedsmand, og det blev af flere partier udlagt som regeringsuenighed om erklæringen. Særlig udtalt fra Dansk Folkeparti, der kraftigt har opfordret regeringen til at blive hjemme og undlade at skrive under på erklæringen.
Under en folketingsdebat onsdag gjorde statsministeren det klart, at det ville blive en minister, der tog afsted.
- Selvfølgelig deltager vi – og det gør vi på ministerniveau. Jeg har endnu ikke taget stilling til, hvem der skal afsted, eller om jeg skal af sted, sagde Løkke i folketingssalen.
Flere lande sender chefen
Når Lars Løkke Rasmussen har besluttet selv at tage afsted, skyldes det bl.a., at regeringscheferne fra flere lande har valgt at tage afsted efter den voldsomme debat om erklæringen, som har raset i flere lande. Det gælder f.eks. Tysklands kansler Angela Merkel.
Samtidig har Løkke stået i spidsen for at samle flere lande om en fælles såkaldt stemmeforklaring. Den danske regering vil supplere sit ja til FN-erklæringen med en understregning af, hvordan Danmark fortolker papiret.
Et ja med en forklaring
I stemmeforklaringen skal det bl.a. understreges, at erklæringen ikke er juridisk bindende, og at de enkelte medlemslande suverænt bestemmer deres egen udlændingepolitik.
Marrakesh-erklæringen har skabt voldsom debat i flere lande. I Danmark har især Dansk Folkeparti været meget kritisk, fordi partiet mener, at erklæringen vil åbne for øget indvandring. Også selv om den ikke forpligter landene juridisk.
På mødet i Marrakesh på mandag skal landene tilslutte sig FN-erklæringen, som så formelt skal vedtages i New York lige før jul.