Løkke: Politiets Kina-befalinger tegner ’ikke noget godt billede’

Statsministeren tilslutter sig koret, der kalder nye oplysninger om politiets ageren mod demonstranter for en skandale.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen mener ikke, at de nye oplysninger i Tibet-sagen "tegner noget godt billede".

P1 Orienterings afsløring af, at det ikke var et enestående tilfælde, da politiet tilbage i 2011 forsøgte at skjule et kinesisk startbesøg for demonstranter, får nu også statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til at kommentere sagen.

- Nu er der kommet nye ting frem, og det tegner ikke noget godt billede. Det skal afdækkes, siger Lars Løkke.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har her til formiddag besluttet at udvide Tibetkommissionens undersøgelse, og det er den rigtige beslutning, lyder det fra statsministeren.

- Nu er det godt at få sagen afklaret. Det har vi forsøgt en gang med en Tibetkommission. Der var nogle mangler, og nu har justitsministeren taget hånd om det, og lagt op til at gøre arbejdet ordentligt færdigt.

Ifølge justitsministeren tegner sagen et billede af et politi, der har haft en helt forkert arbejdskultur. Det vil statsministeren dog ikke forholde sig til, før hele forløbet er blevet undersøgt tilbunds.

En "kæmpe skandale"

Lars Løkke Rasmussen vil dog gerne forholde sig til betegnelsen af sagen, der ifølge den konservative justitsminister er en ”kæmpe skandale”.

- Det er da et udmærket sprogbrug. Den her sag har været alvorlig hele vejen igennem. Det var derfor, vi nedsatte en Tibetkommission, siger Lars Løkke Rasmussen.

De nye oplysninger drejer sig om en taktisk befaling fra 2011, hvor politiet i forbindelse med et statsbesøg fra den kinesiske udenrigsminister holdt information om besøget tilbage, så demonstranter ikke kunne nå at forberede en demonstration.

Heri hedder det, at Politiets Efterretningstjenester ikke har hørt noget om nogen trusler mod den kinesiske udenrigsminister. Men efterretningstjenesten gør ved samme lejlighed opmærksom på fordelene ved at holde besøget skjult for offentligheden.

- Opmærksomheden henledes dog på, at hvis besøget eksponeres tidligt i pressen, vil det øge kendskabet til besøget blandt personer eller grupper som f.eks. støttekomiteen for Tibet, som måtte have en intention om at demonstrere mod besøget, lyder det i den taktiske befaling.

En befaling, der nu udvider Tibetkommissionen fra at omfatte et enkelt besøg i 2012, til nu at skulle undersøge politiets praksis de sidste 23 år – siden 1995.