Løkke om Facebook-robotter: Nogen har helt åbenlyst sat strøm til debatten om FN-pagt

Vi skal passe på falske profiler, der "hvirvler støv og ballade op" i debatten, siger Løkke.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) holdt tale på konferencen i Marrakesh, hvor Danmark tilsluttede sig FN-pagten om migration. (Foto: © Mosa'ab Elshamy, Scanpix)

Statsministeren har ikke grundlag for at kunne anklage fremmede magter for at stå bag falske profiler på sociale medier, der har deltaget aktivt i den danske debat om den omdiskuterede FN-pagt om migration.

Men det er i Lars Løkke Rasmussens (V) optik "helt åbenlyst", at nogen "har brugt nogle kræfter på at få sat strøm til" debatten. Det fortæller statsministeren efter en konference i den marokkanske by Marrakesh, hvor Danmark tidligere i dag tilsluttede sig FN-pagten.

Her understregede Løkke, at han ikke selv har dyb indsigt i sagen.

- Jeg er bare bekendt med, at der har været stor aktivitet derude, og en stor del af den aktivitet er for så vidt fair og reel, for det er jo mennesker, der har givet udtryk for deres synspunkter.

- Men så er det helt åbenlyst, at der også er nogle, der har brugt nogle kræfter på at få sat strøm til, så det her er kommet ud – og måske har bidraget til at tegne et billede af, at den her bekymring stikker dybere og er mere bredt forankret, end den måske i virkeligheden er, siger Lars Løkke Rasmussen i Marrakesh efter konferencen.

Der er ikke nogen danske myndigheder, der vil bekræfte, at man mistænker, at falske profiler har spredt misinformationer om FN-pagten, men Altinget erfarede i går aftes, at Udenrigsministeriet har set "klare indikationer" på, at en række Facebook-opslag er blevet spredt af automatiserede profiler, såkaldte robotter eller bare "bots".

Så der er ikke mistanke om, at fremmede magter står bag?

- Jeg har ikke grundlag for at komme det her nærmere i dag. Det er sådan, at vi kigger ind i de her ting. Vi kan jo se, at den her verden er præget af, at de sociale medier spiller en anden rolle. Og det er der sikkert også nogle, der spekulerer i. Men jeg er ikke i besiddelse af nogen informationer, der gør, at jeg skal rette en anklage et bestemt sted hen.

FN-pagt skaber debat verden over

FN-pagten, der har det officielle navn "Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration", handler om migration mellem Afrika og EU.

Pagten har i den seneste tid skabt store diskussioner i en hel række lande - i Belgien har et af regeringspartierne forladt regeringen i protest mod, at landet tilslutter sig pagten.

Herhjemme har Dansk Folkeparti været bannerfører for kritikken og har blandt andet advaret mod, at den vil forpligte Danmark til at fremme migrationen.

Men FN-pagten er ikke juridisk bindende, så dansk lovgivning vil overtrumfe den, lyder den juridiske vurdering fra Udenrigsministeriet, Justitsministeriet og Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Løkke svarer ikke på, om de danske myndigheder arbejder på at finde ud af, hvor de falske profiler kommer fra. Det spørgsmål sender han videre til Udenrigsministeriet og Forsvarets Efterretningstjeneste.

- Men det er klart, at på det helt generelle plan, der er vi meget optaget af at sikre, at vi har en fair og ordentlig debat. Det er en balance, for folk skal jo have lov til at mene, lige præcis hvad de vil – og så skal vi selvfølgelig have sikkerhed for, om nogen spekulerer i, hvordan man kan skabe yderligere utryghed ved at engagere sig med andre motiver i nogle bekymringer, danskerne har, siger Lars Løkke og tilføjer:

- Vi har jo set eksempler ved det amerikanske og franske valg på, hvordan der har været aktivitet. Og det er vi jo i gang med at oprette et beredskab på.

Løkke: Motivet er at hvirvle støv og ballade op

Løkke har med egne ord "aldrig set så meget misinformation" som i debatten om FN-pagten. Og den misinformation var også noget, han talte med de øvrige regeringschefer om på konferencen i Marrakesh, fortalte statsministeren efterfølgende:

- Det er jo noget, der bekymrer os alle sammen. Men det er vigtigt at få understreget, at vi har ytringsfrihed. Og det er der godt nok også nogle mennesker på internettet, der gør meget, meget flittigt brug af, kan jeg se. Det er jo sådan set fair nok.

- Der, hvor man skal være påpasselig, det er selvfølgelig, hvis nogen, der i virkeligheden ikke har noget med vores egen debat at gøre, engagerer sig i den med det motiv at hvirvle støv og ballade op og sætte skel ind mellem for eksempel politikere og befolkninger, siger Løkke.

FN-pagten skal formelt vedtages på en generalforsamling i New York, som ventes at blive afholdt den 19. december.