10. december drager integrationsminister Inger Støjberg (V) til Marrakesh i Marokko, hvor hun ventes at skrive under på en FN-aftale om migration.
Og der er ikke nogen vaklen fra Danmarks side, når aftalen, Global compact for migration, skal skrives endeligt under, fortalte statsminister Lars Løkke Rasmussens under dagens spørgetime.
Det var Dansk Folkepartis politiske leder, Kristian Thulesen Dahl, som brugte sin spørgetid til at bore i den omdiskuterede aftale, som flere europæiske lande har sat spørgsmålstegn ved den seneste tid.
- Når man bladrer erklæringen igennem, så er der ganske mange steder, hvor man får indtrykket af, at den indeholder ting, som vi ikke ønsker at gennemføre i Danmark, sagde Kristian Thulesen Dahl, der blandt andet tolker aftalen som om, at der skal være flere rettigheder til migranter, bedre adgang til arbejdsmarkedet, og at det skal være lettere at få familiesammenføringer.
Statsministeren fejede dog fuldstændig DF-formandens bekymringer af banen.
- Regeringen kunne aldrig drømme om at skrive under på noget, som svækker vores muligheder for at føre den stramme udlændingepolitik, vi fører i Danmark, sagde statsministeren, der samtidig påpegede, at Danmark har problemer med at udvise folk, der ikke har noget legalt opholdsgrundlag.
- Vi får ikke et fremskridt på det her område uden et internationalt samarbejde. Når jeg har fulgt debatten om det her FN-papir (Global compact for migration, red), så har jeg aldrig set så meget misinformation, som jeg har lagt øjne og ører til, sagde han.
Lars Løkke Rasmussen fortalte, at han gerne vil stille en 'grundig' juridiske analyse af aftalen til rådighed for Folketinget.
Hermed er statsministeren helt i tråd med sin integrationsminister, som udtalte sig om sagen i oktober i forbindelse med, at Dansk Folkeparti udtalte, at aftalen skal suspenderes.
- Det her handler om, at vi skal have stoppet den strøm, der er henover Middelhavet, af for eksempel afrikanske migranter. Derfor skal vi have et langt bedre samarbejde med de afrikanske lande, sagde Inger Støjberg (V).
Dansk Folkeparti: Aftalen siger, at integration er positivt
Lars Løkke Rasmussen slog også fast, at aftalen ikke er juridisk bindende. Den forsikring giver Dansk Folkeparti dog ikke meget for.
- Hvordan kan statsministeren overbevise Folketinget, Dansk Folkeparti og befolkningen om, at vi roligt kan skrive under på noget, som er besværligt i forhold til at føre den udlændinge- og integrationspolitik, vi ønsker at føre. Hele grundlaget for aftalen er, at integration er positivt for et samfund, sagde Kristian Thulesen Dahl.
FN-pagten er dog vigtig for et lille land som Danmark, svarede Lars Løkke Rasmussen.
- Helt grundlæggende gavner det Danmark, at vi deltager i et internationalt samarbejde, som gavner Danmark, sagde han og fortsatte:
- Aftalen er et lille fremskridt i det arbejde, hvor vi både bilateralt og i EU presser de afrikanske lande til at bidrage med at nedbringe migrationspresset på Europa.
Socialdemokratiets partileder, Mette Frederiksen, havde noteret sig debatten under spørgetimen. Efterfølgende sagde hun, at det hele lyder 'lidt betænkeligt'.
- Jeg lyttede til diskussionen og tænkte, at når statsministeren blev så ophidset af et spørgsmål fra Dansk Folkeparti, så tror jeg, at det er fordi, at regeringen har en dårlig sag. Jeg er lige ved at få afdækket, hvad der har været den parlamentariske proces, og den ser ikke ud til at have fyldt meget.
- Det er regeringens ansvar, at der ikke kommer til at ske nogle ændringer i dansk lovgivning på baggrund af det her. Men med den debat, der er ved at opstå, så synes jeg, at det lyder lidt betænkeligt, sagde Mette Frederiksen ude foran folketingssalen.