Det er ikke muligt for hverken statsministeren eller andre danske myndigheder at kræve, at flygtninge i Danmark også søger asyl her.
Sådan lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), efter at dansk politi har givet frit lejde til flere tusinde flygtninge ved de danske grænseområder. Mange har givet udtryk for, at de nu vil søge mod Sverige.
- Jeg kan jo ikke tvinge folk til at søge asyl i Danmark, siger Lars Løkke Rasmussen.
- Men jeg kan undre mig over, at folk ikke gør det. Hvis man kommer fra krig og ufred, vil man her finde et trygt og godt land at bo i. Det har 668 gjort. Men hvis man ikke vil søge asyl, så kan man ikke tvinge dem til det, siger statsministeren.
668 har søgt asyl
Lars Løkke Rasmussen henviser til, at 668 af de omkring 3.000 flygtninge, der på under en uge er kommet til Danmark, foreløbig har søgt asyl her i landet.
Inden for det seneste døgn har de flygtninge, der har været tilbageholdt ved blandt andet Rødby, fået frit lejde til at fortsætte nordpå.
Det er sket på baggrund af nye anbefalinger fra Rigspolitiet, og Lars Løkke Rasmussen understreger, at politiet har regeringens fulde opbakning, selvom Rigspolitiet ikke orienterede regeringen om sin beslutning på forhånd.
- Politiet nyder min fulde opbakning. Der er udført et meget flot stykke politiarbejde, hvor vi efterlevet vores internationale forpligtelser og samtidig gør det på en dansk måde uden unødig magtanvendelse, siger Lars Løkke Rasmussen.
Løkke: Vi efterlever internationale forpligtelser
I mandags gjorde statsministeren det ellers klart, at Danmark ikke bare ville lade flygtninge passere videre til Sverige.
Det er dog tilsyneladende det, der er ved at ske nu, hvor en lang række flygtninge har fået frit lejde til at rejse videre.
Statsministeren fastholder imidlertid, at Danmark overholder sine internationale forpligtelser, selvom man ikke registrerer alle flygtninge, der kommer til landet, og dermed giver dem mulighed for at søge asyl i et andet land.
- Den måde, vi håndterer det her på, gør, at vi efterlever vores internationale forpligtelser, siger Lars Løkke Rasmussen.
- Vi gør ikke nogen ting uden videre. Som rigspolitichefen har gjort rede for i dag er vi i dialog med de folk, der kommer. Udlændingeloven åbner for, at man kan tilbageholde, men ikke i meget lang tid. Der er også folk, der bliver sendt tilbage til Tyskland, siger han.
Danmark har tilsluttet sig Dublin-forordningen, som er en aftale mellem de fleste europæiske lande, der betyder, at flygtninges sager skal behandles i det europæiske land, hvor de kommer til først.
Lige nu ankommer tusindvis af flygtninge til Grækenland, Italien og Bulgarien, hvor de altså – ifølge forordningen – burde have deres sager behandlet. Men i praksis er det langt fra altid tilfældet: flygtningene bliver nemlig ikke registreret.
Det er tilsyneladende også tilfældet i Danmark lige nu, og derfor kan de mange uregistrerede flygtninge her i landet umiddelbart rejse videre til Sverige eller andre lande og søge asyl.