Opdateret 10/6: Oversættelsen af et citat fra ICJ's retspræsident, Nawaf Salam, var unøjagtig og er derfor blevet rettet.
Artiklen er opdateret efter interview med udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M).
Der kan ikke være nogen tvivl om, at Israel bør stoppe sin offensiv i Rafah i Gaza, ligesom FN-domstolen ICJ har beordret.
Det siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M).
- Jeg ser på den kendelse, der er kommet, med ekstrem stor alvor, og jeg håber, at det også er en alvor, der sænker sig i Israel.
- Der ligger nu det internationale verdenssamfunds juridiske vurdering af den her situation, og den matcher den politiske vurdering, som den danske regering også har haft igennem lang tid - nemlig at vi skal have en våbenhvile, ikke en landoffensiv, lyder det fra Lars Løkke Rasmussen.
Meldingen kommer dagen efter ordren med den kontante retorik fra ICJ, den øverste domstol i FN.
- Israel skal øjeblikkeligt stoppe sin militære offensiv og enhver anden handling i Rafah-området, der kan påføre den palæstinenssiske gruppe i Gaza forhold, som kunne medføre dens fysiske ødelæggelse helt eller delvist, sagde ICJ's retspræsident, Nawaf Salam fredag.
Vil tage sagen op med EU's udenrigsministre
Ordren fra ICJ giver Israel en måned til at redegøre for, hvordan man har rettet sig efter dommen, men der gik ikke mange timer, fra at dommen var afsagt, til at Israels finansminister, Bezalel Smotrich, udtalte, at Israel ikke vil acceptere den.
Allerede i januar anmodede Sydafrika domstolen om at gribe ind over for Israels krig i Gaza. Dengang udstedte ICJ ordre om såkaldt midlertidige foranstaltninger, der blandt andet beordrede Israel til at gøre alt, hvad der er muligt for at forhindre folkedrab.
Og international ret skal respekteres. Man kan ikke begynde at diskutere med domstolen, mener Lars Løkke Rasmussen.
Han vil tage sagen op på et møde mellem EU's udenrigsministre på mandag.
- Det er klart, at jeg næppe er den eneste, der mærker sådan en stigende frustration over, at ikke bare vi, men også USA med entydighed i stemmen har sagt det samme til Israel længe, uden at det for alvor har sat sig, siger udenrigsministeren og fortsætter:
- Vi kommer til at diskutere, hvordan vi skal forholde os til det, for dér hvor vi har en mulighed for at præge Israel er, når vi taler med en fælles europæisk stemme.
Stigende pres
ICJ’s ordrer er juridisk bindende, men domstolen har i praksis ikke nogle direkte sanktionsmuligheder, der kan håndhæve afgørelsen. Det vil kræve, at et medlemsland indbringer den manglende efterleven for FN's Sikkerhedsråd.
Ordren er imidlertid endnu et bevis på, at det internationale pres på Israel vokser.
I mandags sagde anklageren ved Den Internationale Straffedomstol, ICC, at han har anmodet om arrestordre på Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, Israels forsvarsminister, Yoav Gallant, samt tre Hamas-ledere.
Og modsat ICJ har ICC's juridiske afgørelser håndfaste konsekvenser. En arrestordre på Netanyahu vil betyde, at han risikerer at blive arresteret, hvis han tager til et land, der støtter domstolens mandat og har underskrevet Rom-statutten - eksempelvis Danmark.
Europæisk splittelse
Men meldingen udstillede også en splittelse blandt selv EU-landene.
Italiens udenrigsminister, Antonio Tajani, sagde, at "det er enestående og uacceptabelt at sidestille en legitimt valgt regering (Israels red.) af folket i et demokrati med en terrororganisation, der er skyldig i alt, hvad der foregår i Mellemøsten, og den tjekkiske premierminister, Petr Fiala har kaldt anklagerne mod Netanyahu for "rystende og komplet uacceptable".
Selvom krigen er udsprunget af et terrorangreb mod Israel, har sympatien nået en grænse, mener den danske udenrigsminister.
- Som månederne er gået har vi set, hvordan tingene har udviklet sig, og det er for længst nået et stadie, hvor vi har sagt fra og sagt, at der er brug for, at Israel ikke eskalerer yderligere.
- Det er en position, som også i stigende grad er blevet en fælles europæisk position, og derfor ser jeg frem til at diskutere sagen med mine kolleger, siger Lars Løkke Rasmussen.