Danmark har høj troværdighed, når det gælder menneskerettighederne. Sådan lyder det fra Europarådets generalsekretær, Thorbjørn Jagland, der fredag gæster Danmark.
Besøget kommer forud for, at Danmark 15. november overtager formandskabet for Europarådet, som vogter over retsstaten og menneskerettigheder i 47 medlemslande.
Regeringens vigtigste prioritet for formandskabet er at få ændret praksis, når det gælder udvisning af visse kriminelle udlændinge.
- Danmark er en stærk støtte af menneskerettighederne, og det er meget få domme ved Menneskerettighedsdomstolen, der går Danmark imod. Derfor hilser jeg det velkommen, at Danmark rejser denne debat, siger Thorbjørn Jagland.
Statsministeren vil senere i denne måned inviterer til en konference i Kokkedal, så alle medlemslande på "ekspertniveau" kan få en fælles diskussion om prioriteterne for det fremtidige samarbejde.
- Målsætningen er, at vi til foråret kan holde et møde på ministerniveau, hvor vi håber, at vi kan vedtage en københavnerdeklaration, siger Løkke.
Embedsmænd på rundrejse
Gennem et års tid har embedsmænd rejst rundt til de 46 andre medlemslande for at opnå forståelse for den danske regerings projekt.
En eventuel københavnererklæring skal fortsætte en igangværende proces med at tøjle domstolens, som hører under Europarådet.
- Det handler om at få ratificeret de tiltag, der allerede er aftalt, som gør, at Domstolen i højere grad skal tage hensyn til nationale kutymer.
- Det handler om, hvad muligheden er for at intervenere, når der er sager på vej ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, siger Lars Løkke Rasmussen.
Hårde kriminelle udvises i visse tilfælde ikke - blandt andet af hensyn til deres familieliv i Danmark.
Andre kan ikke udvises, fordi afsoningsforholdene i eksempelvis Rumænien ikke vurderes til at være gode nok.
- Det kan almindelige borgere ikke forstå. Og jeg kan ikke forklare det. Derfor kan jeg heller ikke forsvare det, siger Lars Løkke Rasmussen.
Justitsministeriet skal desuden se på, om danske domstole kan skærpe deres domme.
- Eksperter siger, at danske domstole fortolker praksis fra Menneskerettighedsdomstolen forkert. Det må vi se på, siger Lars Løkke Rasmussen.
Thorbjørn Jagland hilser de danske udmeldinger velkommen.
- Jeg sætter pris på, at Danmark har en debat om, hvordan konventionen fungerer. Den debat foregår også i mange andre medlemsstater.
- Som et demokratisk menneske ser jeg på det som en positiv ting, for det leder næsten altid til fremskridt, siger Thorbjørn Jagland.
/ritzau/