Løkke i skudlinjen: Kunstigt ikke at nævne kritisk rapport før flytning af Esben Lunde

Statsministeren afviser kritik af, at han brugte oplysninger i endnu ikke offentliggjort rapport som grund til at fratage Esben Lunde ministerium.

Jeg synes, man skal kommunikere åbent og ærligt, og det har jeg gjort, og det har på ingen måder lagt hindringer i vejen, siger Løkke efter kritik fra statsrevisorer. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) afviser kritikken af, at han omtalte Rigsrevisonens opsigtsvækkende rapport om koncentrationen af fiskekvoter, før den blev offentliggjort.

Rapporten om Miljø- og Fødevareministeriets håndtering af kvoterne blev offentliggjort i går, men allerede i sidste uge brugte Lars Løkke Rasmussen rapporten som en af begrundelserne for at fjerne Esben Lunde Larsen (V) som minister for fiskeriområdet.

Og det selv om rigsrevisor Lone Strøm havde bedt statsministeren om ikke at nævne rapporten inden offentliggørelsen. Sagen førte i går til direkte kritik af Løkke, da statsrevisorernes formand Peder Larsen udtalte sig i sagen:

- Det er en manglende respekt fra statsministerens side, både over for Rigsrevisionen og statsrevisorerne, og det er vi ikke begejstrede for. Vi kan overveje, om vi vil sende en klage til Folketingets præsidie om at påtale det over for statsministeren, sagde formanden for statsrevisorerne Peder Larsen (SF) onsdag.

Men ifølge Lars Løkke Rasmussen ville det have været forkert ikke at nævne den kritiske rapport i sidste uge, da den var én af grundene til, at Esben Lunde Larsen ikke længere skulle være fiskeriminister:

- Min departementschef ringede til rigsrevisor forud for, at jeg lavede denne ressortflytning og gjorde hende opmærksom på, at det ville indgå som en del af min begrundelse, at der var en rapport på vej. Der er intet i min flytning, der har afskåret Rigsrevisionen eller statsrevisorer i at udtrykke deres kritik, siger statsministeren i P1-programmet Slotsholmen:

- Jeg synes, det ville være noget kunstigt noget, når jeg ville lave den her ressortflytning af flere forskellige grunde, blandt andet også denne grund, hvis jeg så havde undertrykt den grund. Jeg synes, man skal kommunikere åbent og ærligt, og det har jeg gjort, og det har på ingen måder lagt hindringer i vejen, siger Løkke.

Minister er uplettet

Svigtende kontrol med fiskekvoter fik i går statsrevisorerne til at tage yderst sjælden kritik i brug, og ifølge statsministeren kan der ikke længere være tvivl om, at det har været tilfældet i en lang årrække.

- Der har været et svigt, som ikke specielt kan tilskrives Esben Lunde Larsen, men som har været over en lang årrække. Det var tilbage i 2002, at man indførte de omsættelige kvoter, i øvrigt på Ritt Bjerregaards forarbejde. Det var en udmærket ting helt overordnet, fordi det har været med til at skabe lønsomhed i vores fiskeri og masser af arbejdspladser rundt omkring.

- Men det har ikke været administreret godt nok, og derfor er der sket en koncentration af kvoterne, ud over det, der har været tilsigtet politisk. Det har fundet sted under skiftende ministre, og alt tyder på, at der også har været et eklatant embedsmands-svigt. Det skal der ryddes op i, siger Lars Løkke Rasmussen.

Derfor mener statsministeren også, at der er fornuft i, at det nu er Karen Ellemann (V), der har overtaget ministeransvaret for fiskeriområdet.

- Det ligger nu hos en minister, der på alle måder er uplettet af det her, og som i øvrigt har en portefølje, der gør, at hun har mulighed for at kaste maksimal energi ind i det her, siger Løkke med hentydning til, at Ellemann indtil nu kun har haft ansvaret for ligestilling og nordisk samarbejde.

Løkke: Ikke Lunde-kritik

Men er det ikke noget sjovt noget, at når en minister begynder at komme lidt i vanskeligheder, så fjerner man bare ressortområdet fra ham, og så kan Folketinget ikke røre ham?

Folketinget kan røre på alt, hvad det har lyst til. Mit motiv i at lave den her ressortflytning handler ikke kun om det her. Det handler om tre ting. Det politiske samarbejdsklima omkring Esben Lunde Larsen i relation til fiskeri var ikke godt nok. Derfor var der brug for et personskifte.

- Og så har det her område været administreret dårligt i en lang årrække. Esben Lunde Larsen har været minister i 17 måneder, og Rigsrevisionens kritik rækker langt tilbage. Derfor skal det have noget energi at få det her område ordentligt administreret. Derudover er vi udfordret af Brexit.

Men kan du ikke forstå, at nogen tænker, at de bare holder hånden over hinanden derinde, når man bare flytter et ressortområde fra en minister, når han er lidt i problemer?

- Det ser overhovedet ikke pudsigt ud. Den kritik, der kom i går, er jo ikke en Esben Lunde Larsen-kritik.

Hvorfor kunne han så ikke få lov at håndtere det?

- Jamen, prøv lige at hør. Jeg anførte en række grunde til at lave den her ressortflytning. Og det handler om, at der i det politiske klima, fordi politik også handler om mennesker og kemi, bare ikke var en god nok relation mellem den pågældende minister og ordførerkredsen på det her område. Det er der så på de andre områder, som Esben Lunde Larsen repræsenterer, siger statsministeren.

For mange rokader

Otte forskellige ministre har siden 2002 siddet med ansvaret, mens problemerne med forvaltningen af de omsættelige fiskekvoter i Miljø- og Fødevareministeriet har stået på. Ifølge Løkke kan de mange ministerskift være en af årsagerne til, at det er gået galt.

- Jeg tænker, at der er for mange ministerskift, fordi politik handler også om kontinuitet. Der er brug for noget vedholdenhed, hvis man skal fastholde noget fokus. Der kan det politiske system reflektere. Vi skal passe på med bare at lave rokader, rokader og rokader.

Men nu gør du det jo selv igen?

- Vi skal passe på med det. Af samme grund havde jeg for eksempel en genudnævnt skatteminister, da jeg lavede min rokade, da vi udvidede regeringen. Det faldt mig ikke et splitsekund ind, at Karsten Lauritzen skulle flyttes et andet sted hen.

- Jeg synes, man kan se på den måde, jeg har løftet mit statsministeransvar, at jeg er ret tålmodig med mine ministre. Det er der nogle personalepolitiske grunde til, men der er også den her grund. For det handler også om at bygge erfaringer op og at komme på omgangshøjde med sin administration, og om at få den rutine, så man kan stille de kritiske spørgsmål. Der er altså forskel på den første, man er på ministerkontoret, og så når man har været der i en periode.

- Men det rokker ikke ved det centrale i den her sag, nemlig at det politiske system er beroende på, at vi har en forvaltning, som dygtigt og professionelt udlever de politiske intentioner. Det kan man se ikke er sket, siger Løkke.

  • Ministre ansvarlige for fiskeriområdet siden 2002:

  • Mariann Fischer Boel (2001-2004)

  • Hans Christian Schmidt (august 2004-2007)

  • Eva Kjer Hansen (2007-2010)

  • Henrik Høegh (2010-2011)

  • Mette Gjerskov (2011-2013)

  • Karen Hækkerup (2013)

  • Dan Jørgensen (2013-2015)

  • Eva Kjer Hansen (2015-2016)

  • Esben Lunde Larsen (2016-2017)

  • Karen Ellemann (2017-?)