Siden 1996 er der ikke skabt en dansk virksomhed med mere end 1.000 ansatte.
Det faktum og den generelle tilstand i dansk økonomi har fået statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til at samle økonomer, erhversledere og digitale eksperter til et ekstraordinært topmøde på Marienborg onsdag og torsdag.
Sammen skal de kortlægge og analysere sig frem til de udfordringer, der uden at blive løst kan medvirke til, at Danmark ikke længere fastholder positionen som et af verdens rigeste samfund, lyder det fra statsministeren.
- I virkeligheden er der to ting, der gør et samfund rigt. Det ene er, hvor meget vi arbejder, og det andet er, hvad vi får for hånden. Altså hvad er det for en værdi, vi skaber, når vi arbejder. Når vi ser det, så er der udfordringer.
- Vi er et af de lande i EU, der har haft den dårligste produktivitetsudvikling over de sidste 20 år. Vi har i de sidste 20 ikke været i stand til at skabe en privat arbejdsplads med mere end 1.000 ansatte. Vi arbejder mindre, dem af os der arbejder, fordi det er et andet problem. Der er for mange, der ikke arbejder, men er på offentlig overførsel, siger Løkke.
Hvor forventer du, at økonomerne kan fortælle dig, som du ikke ved i forvejen?
- Det handler ikke om at fortælle mig noget, men om at fortælle os alle sammen noget. Da vi lavede reformer tilbage i 2009, efterlønsreformen eksempelvis, tror jeg, det var åbent for alle danskere, at der var nødt til at ske noget, fordi der var et kæmpe hul i kassen og hele verden havde været ude i en finanskrise. Nu går det jo meget godt. Beskæftigelsen stiger, og ledigheden falder.
- Vi har det egentlig meget godt, så det er på en lidt mere positiv baggrund, men det gør måske også, at paratheden til, at vi skal justere noget for at tage nogle problemer i opløbet, inden de vokser sig for store, måske ikke er der. Og det er den, jeg også gerne vil have frem i lyset. Alle vi danskere har krav på at få en snak med hinanden, om det Danmark vi holder af. Hvis vi bliver siddende på hænderne, og ikke træffer nogen beslutninger, er det så et Danmark vi kan kende om 15 år? Eller er det måske nu, vi skal træffe nogle beslutninger for at have en større sikkerhed for, at det Danmark, vi har om 15 år, også er stærkt og gerne stærkere.
Løkke: Vi har et fælles problem
Så det handler også om at forberede danskerne på, at der kan komme nogle reformer til efteråret?
- Det handler om at forberede os alle sammen på, at vi er nødt til at justere nogle ting. For hvis vi ikke gør noget, så kan vi se ind i en fremtid, hvor der ikke er meget at gøre med. Det råderum alle går og taler om - det vi kan lave politik for her på Christiansborg - bliver meget, meget lille. Vi har et fælles problem, hvis det råderum bliver for småt.
Så det handler om at skaffe penge til skattelettelser, når du skal lave skattereform til efteråret?
- Det handler om at gøre et stærkt Danmark stærkere. Jeg tror selv en af vejene til det er, at det bedre kan betale sig at arbejde. Der er 300.000 danskere, for hvem der ikke er nogen større gevinst ved at arbejde. Der er omkring 800.000 danskere på offentlig forsørgelse. Det er for mange, jeg ville hellere have, at vi fik nogle flere i beskæftigelse, der kunne betale noget skat, så vi kunne bruge skattepengene på at investere i infrastruktur, sygehuse og uddannelse.
- En af metoderne er at sætte skatten ned for folk med små arbejdsindkomster. Andre kan have nogle andre metoder, men det, der er vigtigt lige nu og her, er at få en fælles analyse på, hvor Danmark er henne, hvis ikke vi gør noget. Jeg håber, at der kommer en slags konsensus om at der skal ske noget ud af det.
Danskerne har lige været igennem ni hårde kriseår og en masse reformer, som har gjort ondt på mange mennesker. Skulle man ikke have lov lige at trække vejret, inden I kaster jer ud i nye reformer?
- Jo, og vi skal da også trække vejret. Det, vi taler om her, er at kaste et blik på dansk økonomi frem mod 2025. Det er der nogle år til. Min pointe er, at hvis vi tager udfordringen nu i stedet for at sidde og vente på, at den er lige om ørene på os, så skal der meget mindre til. Så skal der justeres meget mindre, så jeg står ikke her og går reformamok.
Hvad er det for nogle reformer, du tror, du kan komme igennem med?
- Det tager jeg ikke stilling til. Nu ønsker jeg først og fremmest at få en god debat om, hvor vi egentlig er henne.
Topmøde på Marienborg
- •
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har inviteret til et to-dages Marienborgtopmøde under overskriften ”Et stærkere Danmark – på vej mod 2025, #StærkereDK”.
- •
Topmødet finder sted onsdag og torsdag i denne uge.
- •
Formålet med topmødet er at drøfte Danmarks økonomiske udfordringer og give regeringen inspiration til arbejdet med den 2025-plan, som kommer efter sommerferien.
- •
På deltagerlisten er blandt andre økonomer, virksomhedsledere, repræsentanter for arbejdsmarkedets parter, tænketanke og politikere.