Når Sverige den 4. januar formelt indfører grænsekontrol, så er regeringen på den danske side af Øresund helt klar til at følge trop.
Det fastslår statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på ny her til eftermiddag, efter at han har orienteret Folketingets partier om situationen i Sverige.
- Regeringen har det fulde myndighedsberedskab til - hvis vi skønner, at det er nødvendigt i situationen - til både at lave grænsekontrol og også identifikationskontrol ved tysk grænse, siger Lars Løkke Rasmussen.
Beredskabet til eventuelt at indføre midlertidig grænsekontrol i Danmark er således på plads, og dansk politi har planlagt efter det i ”uger og måneder”, siger statsministeren, der ikke håber, at regeringen bliver nødt til at indføre grænsekontrol.
- Vi er klar til at rykke, hvis det er nødvendigt. Om vi gør det afhænger af én og kun én ting, nemlig hvilke konsekvenser det vil have for Danmark.
- Lige nu og her er det vores klare vurdering, at hvis vi lavede grænsekontrol i dag, ville vi få flere og ikke færre asylansøgere, siger han.
Statsministeren beskriver den svenske regerings beslutning om at indføre grænsekontrol 4. januar som ”meget ulykkelig”.
Foruden regeringens vurdering af, at det i sidste ende kan betyde flere asylansøgere i Danmark, har Sveriges beslutning ifølge Lars Løkke Rasmussen ødelæggende effekt på det samarbejde, der er opbygget på hver side af Øresund over en længere årrække.
- Vi har brugt milliarder af kroner på at bygge infrastruktur op i Øresundsregionen og brugt millioner på at brande København og Malmø som et sammenhængende byområde, siger statsministeren.
- Nu har svenskerne så besluttet, at de 4. januar vil skille det her sammenhængende bysamfund i to dele ved at lave identifikationskontrol.
Der rejser ifølge statsministeren 31.000 mennesker over Øresund dagligt, og de vil konkret mærke den kommende svenske grænsekontrol i form af længere rejsetid og en risiko for, at trafikken omkring Helsingør ”vil bryde sammen”.