Landets folketingspolitikere er stået tidlig op. Torsdag morgen klokken 7 er regeringen kaldt i samråd i Forsvarsudvalget.
Oppositionen med de konservative og Venstre i spidsen ønsker klarhed over, om danskere, der rejser i krig i Syrien og kæmper for Islamisk Stat (IS), kan straffes som landsforrædere.
Spørgsmålet er blevet aktuelt, fordi Folketinget planlægger at sende F16-fly til Irak for at bekæmpe IS. Dermed vil danske syrienskrigere, som angriber F16-fly, i teorien kæmpe mod danskere.
Terrorister kan allerede straffes
Men det er en hul diskussion, mener udenrigsminister Martin Lidegaard.
- Hvis man dømmer de her folk efter terrorparagraffen, får de op til livstid, mens den anden paragraf (om landsforræderi red.) 'kun' giver op til 16 år. Så terrorparagraffen er hårdere, og derfor ved jeg ikke, hvorfor Venstre synes, det er så vigtigt. I sidste ende er det op til domstolene at bestemme, siger Martin Lidegaard på vej ind til samrådet.
- Jeg synes, det er en teoretisk diskussion, og jeg vil opfordre til, at vi nu samles som folketing og bakker op om vores soldater, så de får det bedste rygstød.
Folketingets medlemmer er indkaldt klokken 09.00 for at tage stilling til, om F-16-flyene kan lette mod Irak. Det ventes at regeringen kan samle bred opbakning til at sende de i alt syv fly af sted.
Pinlig opførsel
Socialdemokraternes Morten Bødskov kalder derfor oppositionens ageren for pinlig.
- De er med til at forvirre og forvrænge signalet om en ellers fin opbakning til en vigtig mission, hvor vi skal ned og bekæmpe en modbydelig terrororganisation, siger Morten Bødskov.
Han forventer ligeledes, at oppositionen vil stemme for forslaget, når det kommer til afstemning i folketingssalen.
Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Marie Krarup, oplyser til Ritzau, at hvis regeringen på samrådet ikke kan give et klart svar på, om syrienskrigere kan dømmes for terrorisme eller landsforræderi, så vil partiet fremsætte forslag om at gøre det til landsforræderi.