Det giver god mening, når den danske regering vælger at trække størstedelen af de danske soldater ud af Irak og sende dem til Kuwait.
Det vurderer Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Forsvarsakademiet. Han kalder Danmarks træk "fornuftigt".
- Hvorfor skal de sidde i nogle lejre i Irak, når de alligevel ikke laver noget og kan komme under angreb?
- Så har man i stedet for at trække dem helt hjem - hvilket nok ville få amerikanerne til at rynke brynene - lige flyttet dem ind over grænsen til Kuwait, hvor man må formode, at de er meget sikrere, fordi der har iranerne intet incitament til at lave angreb, siger han.
Livrem og seler
Det er onsdag eftermiddag, at statsminister Mette Frederiksen (S) har meddelt, at Danmark midlertidigt trækker omkring 100 soldater ud af Irak, efter et angreb på Al Asad-basen, hvor der er 133 danske soldater.
Det er de soldater, der står for træningsdelen, der sendes til Kuwait. Træningen er i forvejen indstillet af hensyn til sikkerheden.
Ifølge Mette Frederiksen vil omkring 30-40 danske soldater fortsat være tilbage på Al Asad-basen.
- Jeg vil betegne det som, at regeringen går med livrem og seler. Men det kan man jo kun anerkende og synes er en god idé, siger Peter Viggo Jakobsen og tilføjer:
- Det ville jo være relativt hjernedødt, hvis vi mistede soldater, der alligevel bare sad og kiggede ud i luften, fordi de ikke kunne passe deres arbejde.
Lettere at sende dem tilbage, hvis situationen forbedres
For lektoren giver det god mening, at soldaterne placeres i Kuwait. På den måde trækkes soldaterne ikke helt hjem, men de vil være i sikkerhed.
- Hvis situationen bedrer sig nu, er det nemmere at sende dem tilbage, hvis de bare sidder i Kuwait. Men det handler også om, at man gerne vil vise solidaritet med amerikanerne og signalere, at man stadig er villig til at være til stede i Irak.
- Det handler også om ikke at give de irakere, som gerne vil have alle vestlige soldater smidt ud af Irak, vind i sejlene, siger Peter Viggo Jakobsen.
Danmark er ikke det første land til at trække soldater ud af Irak. Andre europæiske lande - Tyskland og Spanien - har trukket dele af deres styrker ud af landet.
- Danmark har jo gjort det, vi altid gør. Vi venter, til at nogle andre lande, store lande, har gjort noget tilsvarende, og så gemmer vi os og gør det samme i læ af dem, siger han.
- Dermed minimerer vi også risikoen for at få skæld ud af amerikanerne, siger lektoren.
/ritzau/