- Jeg synes, at det her for længst skulle have været stoppet med en våbenhvile.
Det siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen i Deadline. Efter et års krig er op mod 42.000 mennesker ifølge lokale sundhedsmyndigheder, der er kontrolleret af Hamas, blevet dræbt i Gaza. Og for ministeren har det længe stået klart, at de civile omkostninger ved Israels modangreb er ude af proportioner:
- Vi har stemt for en våbenhvile i FN og argumenteret for det i EU. En våbenhvile, der kunne føre til gidslernes frigivelse, at der kunne komme humanitær hjælp ind i Gaza, og som kunne være startskuddet til et forhandlingsspor, der kunne føre frem til et frit Palæstina ved siden af Israel.
Men våbenhvilen er udeblevet – ikke mindst fordi den Israelske regering med premierminister Benjamin Netanyahu i spidsen har afvist appellen.
Står premierminister Benjamin Netanyahus regering i vejen for fred?
- Netanyahu er i hvert fald endnu ikke gået med til at lave de våbenhviler, som er forudsætningen for at få skabt en varig fred, siger Lars Løkke Rasmussen.
Så han står i vejen for fred?
- Israel er jo et demokrati og har en regering. Den regering, der aktuelt sidder i Israel, har efter min mening endnu ikke lyttet tilstrækkeligt til det internationale samfund, herunder alle Israels venner med USA i spidsen.
Lars Løkke Rasmussen påpeger samtidig, at der skal to parter til for at indgå en våbenhvile, så pilen peger også på Hamas.
- Mig bekendt har de forhandlinger om våbenhvile, der er pågået i månedsvis, mange gange været tæt på en afslutning. Og dommeren er så lidt ude om, hvem der i sidste ende opfinder nye krav. Jeg kan bare konstatere, at vi ikke har fået den våbenhvile, vi gerne vil have, siger han.
Se hele interviewet med udenrigsministeren i anledning af årsdagen for terrorangrebet den 7. oktober i Deadline på DRTV.