Det vokser time for time – dét tal på Indenrigsministeriets hjemmeside, der viser, hvor mange godkendte vælgererklæringer et af Danmarks nyeste politiske partier kan glæde sig over.
Minimumskravet er 20.195 godkendte vælgererklæringer.
Fredag eftermiddag var 11.620 godkendt, og yderligere nogle tusinde allerede på vej gennem systemet. Alle sammen fra danskere, der vil give Borgernes Parti og Lars Boje Mathiesen en chance.
Sagt på en anden måde: Alt skal gå galt for partistifter Lars Boje Mathiesen, hvis han ikke skal stå i partilederdebatterne sammen med Mette Frederiksen (S), Troels Lund Poulsen (V) og de andre ved det folketingsvalg, der kommer senest i efteråret 2026.
Stærk på sociale medier
Siden Lars Boje Mathiesen blev smidt ud af partiet Nye Borgerlige, har han været løsgænger. Men han er åbenbart ikke gået i glemmebogen hos en hel del danskere.
Eksempelvis står han yderst stærkt på sociale medier.
- Jeg tror, det går så hurtigt med vælgererklæringerne, fordi folk har fulgt mit arbejde, selv om det ikke har været til at se i medierne, siger Lars Boje Mathiesen.
Han siger samtidig til DR's politiske podcast Slotsholmen, at det har været allervigtigst for ham og hans nærmeste at få lavet et parti, der på alle måder er nyt. Og endnu vigtigere: Et parti, der er anderledes.
Og dét vil man for eksempel få at se, når stemmesedlerne til det kommende folketingsvalg går i trykken.
Kræver ti års erhvervserfaring
Ingen kan nemlig blive kandidat for Borgernes Parti, hvis de mest har siddet på skolebænken.
- Vi vil udelukkende opstille kandidater, der har mindst ti års erhvervserfaring, siger Lars Boje Mathiesen i Slotsholmen.
Og ikke nok med det. Efter ti år i Folketinget er det ud af vagten igen – altså et rotationsprincip, som man kender det fra Enhedslisten.
- Efter et stykke tid på Christiansborg er det svært at se, hvor gruppen af politikere, embedsmænd og journalister begynder og ender. Så det er vist godt at få rystet posen, siger partistifteren.
Vil ikke pege på statsministerkandidat
Det er umuligt at få ham til at sige, hvem han vil pege på som borgerlig statsminister efter et valg – for ingen har jo meldt sig som kandidat.
Til gengæld vil han meget gerne pege Mette Frederiksen (S) i retning af Rigsretten – han mener nemlig, at Socialdemokratiets formand skal retsforfølges på grund af minksagen.
Borgernes Parti ser også sig selv som bilisternes parti. Registreringsafgiften skal helt væk, så danskerne kan få biler til samme pris som i vores nabolande. Og så vil partiet afskaffe en lang række skatter og afgifter svarende til 10-15 procent af statens budget over en årrække. Helt uden at det vil kunne mærkes på velfærden.
- Der er så meget fråds og spild i det offentlige, siger Lars Boje Mathiesen.
Flere folkeafstemninger
Borgernes Parti vil have mange flere folkeafstemninger – og så skal skatteyderne have mulighed for at fravælge at betale skat til udviklingsbistand til verdens fattigste lande.
- Der kommer simpelthen en boks på forskudsopgørelsen, hvor man kan fravælge at ens skat går til udviklingsbistand. Vi har valgt lige præcis det, fordi det er rigtigt mange penge, som ryger ud af landet, forklarer Lars Boje Mathiesen.
Har I andre ideer om ting, skatteyderne skal kunne fravælge med et kryds på forskudsopgørelsen?
- Ikke umiddelbart. Det er et godt sted at starte, siger han.
Du kan lytte til hele interviewet med Lars Boje Mathiesen i den seneste udgave af Slotsholmen. Du finder udsendelsen ved at klikke her.