Kun én har meldt sig som kandidat til at blive Nye Borgerliges næste formand.
Lars Boje Mathiesen, der sidder i Folketinget for partiet, afløser dermed Pernille Vermund på posten, når Nye Borgerlige holder ekstraordinær generalforsamling 7. februar.
Han har siddet i Folketinget siden 2019 og har været en af partiets mest markante profiler i offentligheden. Ved valget i november 2022 blev han genvalgt med 11.150 personlige stemmer i Østjyllands Storkreds.
- Vi har et godt DNA i partiet, og det kommer jeg til at bygge videre på.
- Men det er klart, jeg kommer også til at rydde op i nogle og ting, og komme med mit præg på, hvordan jeg synes, vi skal være som parti. Politikken og fundamentet, det bliver det samme, siger Lars Boje Mathiesen.
Nye Borgerlige blev kastet ud i et formandsskifte, da partiets eneste formand nogensinde, Pernille Vermund, for to uger siden meddelte, at hun ville trække sig fra formandsposten og ikke ville genopstille ved næste valg.
En uge senere meddelte Lars Boje Mathiesen, at han stillede op som formand med opbakning fra den afgående næstformand, Peter Seier Christensen, og folketingsmedlem Kim Edberg Andersen.
Siden gik spekulationerne på, om andre ville stille op mod Lars Boje Mathiesen. Især rettede fokus sig mod det nyvalgte folketingsmedlem Mikkel Bjørn, der i første omgang ikke var klar til at bakke op om Lars Boje Mathiesen.
I går afsluttede han dog de spekulationer ved i stedet at melde sig ud af partiet, smække hårdt med døren i et udfald mod Lars Boje Mathiesen og i stedet melde sig ind i Dansk Folkeparti.
Lidt af en tumultarisk opvarmning til at indtage formandsposten for Lars Boje Mathiesen. Men den kommende formand tror på, at han nu kan skabe ro i partiet.
- Det er en af de ting, jeg kan, og det er en ting, jeg kan give til partiet. Nu bliver der ro på bagsmækken. Vi er alle sammen enige om, at nu går vi fremad. Danmark har brug for et stærkt Nye Borgerlige i dansk politik, siger han.
Kampvalg
Mens der ikke bliver nogen kamp om formandsposten, har seks partimedlemmer til gengæld meldt sig som kandidater til næstformandsposten, der bliver ledig, fordi Peter Seier Christensen har valgt at trække sig.
Dermed skal de seks ud i kampvalg på generalforsamlingen.
Oprindelige havde folketingsmedlem Kim Edberg Andersen meldt sig som kandidat til næstformandsposten, men han har valgt at trække sit kandidatur tilbage, oplyser partiet.
- Kim Edberg Andersen har efter opfordring og i enighed med Peter Seier Christensen og Lars Boje Mathiesen tidligere meldt ud, at han er kandidat til næstformandsposten. Men da mange gode kandidater har stillet sig til rådighed til at varetage medlemsplejen og organisationsarbejdet i partiet, har Kim, Peter og Lars i fællesskab besluttet, at kræfterne skal fokuseres på arbejdet i folketingsgruppen, og derfor er Kim ikke længere kandidat, oplyser partiet.
Seks andre har til gengæld meldt sig som kandidater til posten. Fire af dem sidder i byrådet i forskellige kommuner.
Parti i krise
Der bliver nok at se til for Lars Boje Mathiesen, når han overtager formandsposten fra Pernille Vermund.
For krisen er til at få øje på i partiet.
Ved valget i november fik Nye Borgerlige seks mandater i Folketinget efter at have stået til markant bedre resultater i meningsmålingerne undervejs i valgperioden.
Men seks blev hurtigt til fem, da Mette Thiesen kort efter valget forlod partiet efter et intern ballade, der ifølge Nye Borgerlige kulminerede i, at Thiesens kæreste overfaldt en ansat i partiet på valgaftenen.
Og i går røg så endnu et folketingsmedlem, da Mikkel Bjørn i stedet meldte sig ind i Dansk Folkeparti. Dermed har Nye Borgerlige på få måneder mistet en tredjedel af sin folketingsgruppe.
Men Lars Boje Mathiesen tror på, at det kan lade sig gøre at kæmpe sig op igen.
- Det er faktisk ikke så svært. Det er hårdt, men vi har været fire før, og vi har en gang bevist overfor hele omverden, at det kan vi, og det kan vi selvfølgelig gøre igen.