Regeringen og flere partier lægger op til at sætte abortgrænsen op fra uge 12 til uge 18.
Det viser et lækket aftaleudkast fra forhandlingerne om en ny abortgrænse, som DR Nyheder er i besiddelse af.
I det fortrolige dokument fremgår det, at regeringen, SF, Enhedslisten, Radikale og Alternativet vil sætte abortgrænsen op til 18. uge.
- Ifølge Sundhedsstyrelsen kan den nuværende 12-ugers grænse ikke begrundes sundhedsfagligt, står der blandt andet i aftaleudkastet, som fortsætter:
- Aftalepartierne er enige om, at grænsen for den fri abort skal hæves til udgangen af 18. graviditetsuge.
Sundhedsminister Sophie Løhde (V) afviser at stille op til interview med henvisning til de igangværende forhandlinger.
Ifølge DRs oplysninger er forhandlingerne tæt på at være færdige og en aftale kan komme inden for kort tid.
Abortgrænse ikke ændret i 50 år
Hos De Radikale vil sundhedsordfører Stinus Lindgreen heller ikke kommentere på aftaleudkastet, men understreger, at De Radikale går ind for at hæve abortgrænsen til uge 18.
- Vi har fra start af i de her forhandlinger sagt uge 18. Vi mener, vi skal have en fri abort, og vi mener, det er på tide at øge ugegrænsen, siger han.
Han peger på, at abortgrænsen ikke er blevet ændret, siden den trådte i kraft for 50 år siden.
Enhedslisten vil heller ikke kommentere forhandlingerne, men gør det klart, at de som udgangspunkt ønsker en abortgrænse ved uge 22.
- Det er vigtigt, at grænsen bliver rykket op, for der er ikke nogen sundhedsfaglige argumenter for, at grænsen ligger på uge 12, som den gør i dag, siger partiets ligestillingsordfører Rosa Lund.
Partier er uenige
Debatten om en ny abortgrænse har stået på i årevis, men blussede for alvor op sidste år, da Etisk Råd havde grænsen til debat.
Her anbefalede Rådet at hæve grænsen til uge 18.
Ifølge Rådet ville en højere grænse kunne give kvinder bedre tid og mulighed for at overveje en abort efter nakkefoldscanningen i uge 12. Den scanning kan vise kromosomfejl hos fosteret.
- Det vigtigste argument er, at kvinden selv får mulighed for at træffe en beslutning om abort helt frem til 18. uge og får god tid til de overvejelser, sagde formand for Etisk Råd Leif Vestergaard, da anbefalingerne blev fremlagt.
Det var dog ikke et enigt Råd, der kom med anbefalingen. Et flertal på ni ud af 17 medlemmer i rådet mente, at grænsen skulle ligge på 18 uger.
Fire medlemmer ville have grænsen på 15 uger, mens de sidste fire medlemmer vil fastholde den nuværende grænse på 12 uger.
Det Etiske Råd forholdt sig senest til emnet i 2007, hvor samtlige medlemmer ville fastholde 12-ugers grænsen.
Etisk Råds melding fik flere partier til at melde ud, hvor de så grænsen skulle gå.
Og partiernes ønsker spænder bredt.
Mens Enhedslisten i den ene ende ønsker, at abortgrænsen bliver sat op til uge 22, så har både Dansk Folkeparti og Konservative sagt, at de ikke vil rokke ved den nuværende grænse.
Også internt i regeringspartierne har der været debat.
Mens sundhedsminister Sophie Løhde (V) ikke officielt har meldt ud, hvor regeringen ønsker, at grænsen skal ligge, så har Moderaterne sagt, at de ønsker en ny grænse ved uge 18.
Statsminister Mette Frederiksen (S) har også gjort det klart, at hun vil have abortgrænsen op, uden dog at fastsætte hvor.
- Jeg har ikke lagt mig fast på en præcis grænse, men jeg synes, vi skal løfte den, sagde Mette Frederiksen til BT i oktober.
Socialdemokratiets klimaordfører og tidligere miljøminister, Lea Wermelin, har dog sagt til Jyllands-Posten, at hun synes, grænsen 'som minimum skal hæves til 18 uger.'
'Knuser mit hjerte'
I det fortrolige udkast lægger partierne vægt på, at den nuværende grænse ikke kan begrundes sundhedsfagligt.
- Udviklingen i de forsterdiagnostiske tilbud og teknologi betyder, at den nuværende grænse reelt begrænser kvindernes frie og informerede reproduktive valg, da de fleste resultater først foreligger efter den nuværende grænse, står der.
Det bliver også understreget, at en højere grænse kan mindske den sociale ulighed, hvor ressourcestærke kvinder i dag kan tage til udlandet for at få foretaget en abort efter uge 12.
Hos Dansk Folkeparti er man rystede over, at et flertal er klar til at sætte abortgrænsen op til uge 18.
- Det knuser mit hjerte. For at være ærlig synes jeg, det er frygteligt, at man vil hæve abortgrænsen så meget. Så er det jo små levende væsener, man taler om, siger sundheds- og familieordfører Mette Thiesen.
Samme melding kommer fra De Konservative.
- Når vi når dertil, hvor et ufødt barn kan høre lyde, så er vi så langt, at det er over grænsen for, hvornår man bør foretage en abort, siger folketingsmedlem Mai Mercado (K).
Stinus Lindgreen mener dog, at retorikken fra de to partier er alt for hård.
- Jeg anerkender fuldt ud, at der er forskellige holdninger og stærke følelser, men man skal passe på, hvilke ord man bruger her. Der er tale om et foster, der ikke vil kunne overleve uden for kvinden af egen drift, siger han.
Forhandlingerne fortsætter ifølge ordførerne i Sundhedsministeriet i næste uge.