LA: Venstre kan ikke gennemtrumfe burkaforbud

Hvis Venstre ender med at støtte et burkaforbud, betyder det ikke, at den samlede VLAK-regering dermed gør, fastslår Liberal Alliance.

- Det er i min optik den stik forkerte vej at gå, siger Liberal Alliances Christina Egelund om et eventuelt burkaforbud. (Foto: © Òlafur Steinar Gestsson, Scanpix)

Liberal Alliance vil fortsætte kampen imod et burkaforbud, uanset om andre partier ændrer holdning.

Internt i det største regeringsparti Venstre raser debatten, om partiet skal være for eller imod et forbud, og hvis partiet ender med at være for, vil to af i de alt tre regeringspartier dermed støtte et burkaforbud.

Men selv hvis Venstre skulle gå ind for et forbud, er det ikke ensbetydende med, at en samlet VLAK-regering dermed støtter et forbud. Det fastslår Liberal Alliances politiske ordfører, Christina Egelund.

- Nu må vi i første omgang afvente, hvad Venstre konkluderer med sig selv. De har en intern proces, og jeg har stor respekt for, at de tager diskussionen med sig selv. Det er helt fint.

- Men hvor det så måtte stille regeringen, skulle den hypotese opstå, at Venstre ændrer holdning, det må vi tage til den tid, siger Christina Egelund.

Men det er ikke sådan, at to regeringspartier, der mener noget, trumfer det tredje regeringsparti?

- Nej, sådan foregår det ikke, siger Liberal Alliances politiske ordfører.

"Den stik forkerte vej at gå"

Regeringen tvinges imidlertid til snart at tage samlet stilling til et muligt forbud mod de muslimske klædedragter burka og niqab.

Dansk Folkeparti har bebudet, at partiet, så snart det formelt er muligt efter Folketingets åbning på tirsdag, for fjerde gang vil fremsætte et beslutningsforslag, der har til hensigt at forbyde brugen af burka og niqab i det offentlige rum.

Det Konservative Folkeparti har for år tilbage gjort klart, at partiet støtter et forbud, og Liberal Alliance afviser lige så klart at forbyde burka og niqab. Dermed afhænger meget af den endelige holdning i Venstre, hvor folketingsgruppen er mere eller mindre delt i spørgsmålet om et burkaforbud.

Christina Egelund mener helt grundlæggende, at man som liberal ikke skal lovgive om, hvordan folk går klædt.

- Derudover er jeg bekymret for – og det fortæller folk tæt på miljøerne også – at et forbud faktisk kan få den modsatte effekt af det, man ønsker, nemlig at kvinderne slet ikke får lov til at gå uden for deres hjem, hvis ikke de må iklæde sig burka og niqab.

- Så har man måske nok fået en symbolpolitisk sejr og virket enormt handlekraftig i offentligheden, men man har reelt sat kvindernes frihed tilbage. Det er i min optik den stik forkerte vej at gå, siger Christina Egelund.

Flertal vil have forbud

En meningsmåling foretaget af Epinion for DR Nyheder viser, at 23 procent af de adspurgte er enige med Liberal Alliance i, at det fortsat skal være tilladt at gå klædt i burka eller niqab i det offentlige rum.

Til gengæld mener hele 62 procent, at det skal være forbudt.

Det kan Christina Egelund til dels godt forstå.

- Jeg tror, at der bag de 62 procent ligger en stor afstandtagen til det, som burka og niqab repræsenterer, nemlig en ret udstrakt grad af kvindeundertrykkelse. Og det er en afstandtagen, jeg fuldstændig deler.

- Tilbage står så spørgsmålet, hvad man gør ved det, og der er det min klare overbevisning, at et forbud ikke vil være det værktøj, som bedst hjælper de her kvinder i forhold til at genvinde deres frihed, siger Christina Egelund.

Brugen af burka og niqab i Danmark er yderst begrænset. I 2010 konkluderede en undersøgelse fra Københavns Universitet, at der var 150-200 kvinder i Danmark, der bar niqab. Kun omkring tre personer bar burka.

Undersøgelsen konkluderede desuden, at det især var etnisk danske muslimer, der gik i burka eller niqab.