Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) vil "nytænke" reglerne for at genoptjene retten til dagpenge, og flere S-folketingsmedlemmer har allerede krævet, at det bliver nemmere.
Men effekten ved eksempelvis en halvering af perioden fra 52 til 26 uger vil reelt være meget lille.
Det vurderer økonomiprofessor Michael Svarer fra Aarhus Universitet på baggrund af en beregning fra Beskæftigelsesministeriet, der blev offentliggjort i efteråret 2014 og beskrevet i Politiken.
Beregningen viste, at kun 6.000 af de 33.496, der havde mistet dagpengeretten i 2013, ville have kvalificeret sig til nye dagpenge med en genoptjeningsperiode på et halvt år.
For 82 procent vil en halvering af optjeningsperioden ikke sikre forsørgelse, hvis det blev til virkelighed. Årsagen er, at det store flertal kun havde en meget kort forudgående beskæftigelse, da de mistede dagpengene.
Kan være incitament til småjobs
- Man løser ikke det problem, at mange er faldet ud af dagpengesystemet. Mange af dem, der har mistet dagpengene, ville ikke være hjulpet af en halvering af genoptjeningsperioden, siger Michael Svarer.
Han vurderer dog, at der med en kortere genoptjeningsperiode kan være et større incitament til at tage en kort ansættelse.
- Ingen analyser viser, at det er sådan, men det kan ikke afvises, at det er tilfældet, siger økonomiprofessoren.
I september 2014 lød det i et svar fra finansminister Bjarne Corydon (S) til Folketingets Finansudvalg, at en halvering af genoptjeningskravet vil koste op mod 2.500 arbejdspladser.
Samtidig vil det svække de offentlige finanser med op til 800 millioner kroner.
Opsigtsvækkende melding
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) meldte torsdag aften ud, at "reglerne for genoptjening fungerer ikke godt nok".
- Derfor skal genoptjeningsreglerne nytænkes, skrev Helle Thorning-Schmidt i en mail til socialdemokratiske medlemmer.
Hidtil har Helle Thorning-Schmidt kun meldt ud, at hun afventer dagpengekommissionens forslag til september og erklæret, at et nyt dagpengesystem skal være "bedre" og sikre, at færre falder ud.
Flugter med faglige organisationer
Statsministeren skriver også i mailen, at "lønmodtagerne skal have et incitament til at tage korte ansættelser. Det er uholdbart, hvis det ikke kan betale sig for dagpengemodtagere at tage et job uanset længde".
De to punkter flugter fuldstændig med hovedorganisationerne LO og FTF's bud på en ændring af dagpengesystemet.
For 14 dage siden fremlagde de sammen et notat, hvor der blandt andet stod, at "det skal være lettere at optjene og genoptjene retten til dagpenge", og "reglerne skal ændres, så ekstra arbejde altid forlænger retten til dagpenge i tilfældet af arbejdsløshed".
I mailen skriver statsministeren også, at et ændret dagpengesystem ikke må blive dyrere, end det er i forvejen, sådan som det også står på opgavelisten for dagpengekommissionen.