De danske medier er nødlidende og har brug for en hjælpende hånd, hvis de ikke skal lukke og slukke som følge af coronakrisen.
Den erkendelse er kulturminister Joy Mogensen (S) nået frem til efter lange overvejelser.
Derfor har hun indkaldt partierne til forhandlinger via videosamtale-tjenesten Skype her til eftermiddag for at forhandle en hjælpepakke til danske medier.
Forud for forhandlingerne fortæller Joy Mogensen, at regeringen er klar til at kompensere medierne - og at man forventer, det vil koste omkring 180 millioner kroner.
- Udspillet er, at man kan få kompenseret de tabte annonceindtægter. Vi har private medier, som er en del af vores lokale demokrati, som mister annonceindtægter. Der er fare for, at det vil gå ud over vores demokrati og vores fælles samtale.
- Der kommer til at være to kompensationstrin. Det ene giver 60 procents kompensation - det andet 80 procents kompensation. Det skulle ifølge de tal, vi arbejder med nu, give 180 millioner kroner.
Kompensationsordningen går grundlæggende ud på, at hvis mediet har tabt 30 procent af annonceindtægterne, så vil staten kompensere 60 procent af de tabte indtægter. Har mediet mistet mere end halvdelen af sine annonceindtægter, kan man blive kompenseret med 80 procent af det tabte.
Det er jo ikke meget i forhold til andre hjælpepakker. Hvad får dig til at tro, at det er nok til at redde medierne?
- Det er de tal, som Danske Medier selv har spillet ind med, at de mister, siger Joy Mogensen.
Redningsplanke til aviser kan blive dyrere
Hun erkender, at der er tale om et skøn - og derfor kan ordningen også vise sig at blive dyrere for statskassen end de 180 millioner kroner. Men det er Joy Mogensens problem - ikke mediernes, understreger hun.
- Det, vi forhandler om, er en ret. Så kommer det til at koste det, som det kræver, for at vi får danske medier igennem.
Udspillet gælder alle de medier, som i dag har mulighed for at søge mediestøtte. Derudover har regeringen valgt at tage distriktsblade- og ugeaviser med i forhandlingerne.
- I mange lokalmiljøer er det et vigtigt medie, siger Joy Mogensen.
Flere danske medier har som følge af krisen mistet annonceindtægter, fordi virksomhederne er lukkede og derfor ikke annoncerer. Det har ledt til fyringsrunder på flere medier - blandt andet Berlingske og i mediehuset Altinget, ligesom den 152 år gamle avis Helsingør Dagblad er lukningstruet.
I eftermiddag skal partierne som sagt forhandle ud fra regeringens udspil. Allerede nu siger SF's medieordfører, Jacob Mark, at det ser godt ud.
- Det er rigtig godt, at ministeren og regeringen lytter. Medierne i Danmark har brug for en hjælpende hånd, så vi også har fri og kritisk presse efter krisen. Nu skal vi hurtigt have lukket den aftale, skriver Jacob Mark på Twitter.
Også De Radikales medieordfører, Jens Rohde, er positiv.
- Jeg er meget glad for, at kulturministeren nu træder i karakter. Det er der behov for. Radikale Venstre bakker fuldtonet op, siger han.
Kulturministeriet har allerede sænket kravet til egenproduceret indhold for ikke-kommercielle, lokale radio- og tv-stationer.
Derudover har ministeriet fremrykket betalingen af 368,1 million kroner fra den årlige mediestøtte, som medierne i stedet kan få glæde og gavn af nu og her. Det er vel at mærke ikke flere penge, men støtte, som medierne alligevel skulle have haft på et senere tidspunkt.
Svære forhandlinger venter fortsat
Der venter også forhandlinger om mere hjælp til kulturlivet - herunder kunstnere, teatre og museer. Den del skal forhandles i løbet af ugen, siger Joy Mogensen. Her er hun dog ikke klar til at løfte sløret for, hvad regeringen lægger op til.
Kulturministeren har i de seneste dage været i et mindre stormvejr og er blevet beskyldt for ikke at ville finde penge til at redde kulturen.
I mandags erklærede et flertal af partier, at forhandlingerne på kulturområdet var strandet, og at de videre drøftelser burde overføres til enten Erhvervsministeriet eller Finansministeriet.
- Vi har mistet tilliden til, at Joy Mogensen er i stand til at sikre, at vi fortsat har et rigt og velfungerende kulturliv efter krisen, sagde kulturordfører Zenia Stampe (R) mandag aften til Berlingske.
De radikale mente ved den lejlighed ikke, at kulturministeren havde "hverken overblik, løsninger eller penge".
Alligevel lykkedes det i går at lave en aftale, der holder hånden under blandt andet højskolerne.