Kritiske partier om ændret uddannelsesloft: Bedre end ingenting

Partierne i rød blok så dog helst, at uddannelsesloftet helt blev skrottet.

Pernille Skipper (EL) og Sofie Carsten Nielsen (R) er enige om, at der ikke burde spares på befolkningens muligheder for at uddanne sig. (Foto: © Olafur Steinar Gestsson og Jens Nørgaard Larsen, Scanpix)

Regeringen og partierne bag aftalen om uddannelsesloftet er nu klar til at justere loven, så det atter bliver muligt at tage en uddannelse på lavere eller tilsvarende niveau end ens nuværende uddannelse - såfremt den nye uddannelse først påbegyndes seks år efter den første er afsluttet.

Enhedslisten stemte sammen med De Radikale, Alternativet og SF imod forslaget. Partiets politiske ordfører, Pernille Skipper, glæder sig over, at de mange protester fra flere sider har båret frugt.

- Det er en sejr for dem, der har råbt rigtig højt. Der er ingen tvivl om, at den her lille forbedring ikke var kommet, hvis ikke der havde været en masse mennesker, som protesterede, forklarer hun.

Justeringen er dog ikke en fuldstændig succes. Allerhelst så ordføreren, at det såkaldte uddannelsesloft helt blev droppet.

- Pointen er jo, at vi har brug for mere uddannelse i vores samfund. Ikke mindre uddannelse, siger hun.

Hos De Radikale ser Sofie Carsten Nielsen, uddannelses- og forskningsordfører, justeringen af loven som aftalepartiernes erkendelse af, at loftet var en fejl.

Der er dog ingen logisk årsag til, at folk skal vente seks år, før de kan tage en ny uddannelse, mener hun.

Uddannelsesloftet blev indført for at finansiere et hul i dagpengeaftalen. De overskydende penge skulle bruges på at styrke de videregåendeuddannelser - blandt andet gennem en kvalitetspulje. Med justeringen bortfalder den pulje imidlertid, og det ærgrer Sofie Carsten Nielsen.

- Jeg ønskede mig allermest, at Søren Pind indkaldte os alle sammen, så vi kunne sætte os ned og finde en finansiering, som vi kunne stå inden for og ikke skadede Danmarks fremtid – som det her stadig gør. Men det er da bedre end ingenting.

Alternativet oplyser på sms, at de - som et slags kompromis - havde foreslået tre års ventetid og ikke de seks. Allerhelst havde de dog - ligesom Radikale og Enhedslisten - helst set, at loftet blev helt afskaffet.

Justering af uddannelsesloft:

  • Med justeringen af uddannelsesloftet bliver det muligt for personer, der allerede har taget en videregående uddannelse, at tage en ny på lavere eller samme niveau, som den de allerede har taget.

  • Ønsker man at søge ind på en ny videregående uddannelse inden de seks år er gået, vil man kun få adgang, hvis:

  • De nye regler træder i kraft fra og med sommeroptagelsen 2017.