Kritikere: Kynisk at straffe svage forældre på pengepungen

Folketinget førstebehandler i dag forslaget om, at forældre til uvorne unger skal straffes økonomisk. De skal have skåret i børnechecken. Opposition og fagfolk kalder det "at sparke til folk, der ligger ned".

Socialforskningsinstituttet vurderer at omkring 60.000 børn vokser op med forældre, der har et større eller mindre alkoholmisbrug. (© Stock Exchange)

60.000 børn bor sammen med forældre, der har et større eller mindre alkoholmisbrug. Det svarer stort set til antallet af børn, der fødes hvert år. Det er især blandt disse børn, der findes børn der pjækker, laver kriminalitet, som fungerer dårligt i skolen eller i daginstitutionen og som har generelle adfærdsproblemer.

Regeringen mener, at måden at hjælpe disse børn på er at stille krav til forældrene om at tage større ansvar, og hvis forældrene ikke lever op til kravene skal de straffes økonomisk. Kommunen skal simpelthen have mulighed for at tage børnechecken fra dem.

Det førstebehandler Folketinget i dag - onsdag - i et lovforslag, der er en del af det Integrationsforlig, der blev indgået mellem regeringen og Dansk Folkeparti i juni måned sidste år.

Koldt og kynisk

Forslaget har høstet meget kritik, blandt andet fra Dansk Socialrådgiverforening, der i sit høringssvar betegner forslaget som "voldsomt i strid med mange års social lovgivning". Dansk Socialrådgiverforening skriver videre at:

"det er ikke til barnets bedste, at deres i forvejen udsatte og i disse tilfælde uden tvivl marginaliserede forældre, stemples og fordømmes af statsmagten, uanset de åbenbare problemer, de kan have med at give deres børn en god opvækst."

- Det er koldt og kynisk. I sidste ende vil det gå ud over børnene hvis man skærer i børnechecken, det vil være børnene der ikke får tøj, legetøj, mad os, siger formanden for Dansk Socialrådgiverforening Henning Breinholt til dr.dk/politik.

Han fortsætter:

- Det er jo ikke fordi, de her forældre ikke vil, men størstedelen evner det ikke, mener Henning Breinholt.

Sparker på folk, der ligger ned

Den samme melding lyder fra De Radikale, hvis socialordfører Martin Lidegaard i dag vil tale dunder mod forslaget:

- Man sparker på folk der i forvejen ligger ned, siger Lidegaard og fortsætter:

- Jeg er enig med regeringen i at man skal involvere hele familien, hvis man skal hjælpe børn med problemer, men det hjælper ikke at straffe folk, der ikke har overskud til at passe deres unger.

Men hvad skal motivationen så være for at de her forældre, hvis man ikke skal ramme dem økonomisk?

- Deres børn, siger Martin Lidegaard.

Socialdemokraterne, der et langt stykke hen ad vejen var med i integrationsaftalen, men som så i sidste ende sprang fra, vil hverken stemme ja eller nej til lovforslaget:

- Vi kan ikke acceptere, at man vil skære i børnechecken for at tvinge forældrene, siger Lise von Seelen, der er den socialdemokratiske ordfører på området.

Hun fortsætter:

- Der er flere elementer i forslaget, som vi kan gå ind for. Vi synes fx, det er en god idé med forældreprogrammerne. Men så længe vi ikke kan få de indrømmelser fra ministeren vi vil have, vil vi undlade at stemme.

Dansk Folkeparti og regeringenspartierne stemmer for forslaget, og der er dermed flertal.