Kristian Jensen: Europa har svigtet i flygtningekrisen

Danmarks nye udenrigsminister mener ikke, Europa lever op til sit ansvar over for flygtningene fra Syrien

Kristian Jensen mener ikke, at Ungarns grænsehegn er løsningen på den kaotiske flygtningesituation.

Mens flere lande i Mellemøsten er ved at bryde sammen under presset fra især syriske flygtninge, og Ungarn bygger hegn langs grænsen for at holde flygtninge ude af landet, tager debatten om Europas ansvar for krisen til i styrke. Og nu slutter den danske regering sig til koret af kritikere, der revser Europa for ikke at gøre nok for at afhjælpe flygtningekrisen.

- Jeg synes, at Europa har svigtet. Vi har ikke løst opgaven med at levere materialer, penge til World Food Program (FN’s Fødevareprogram, red.) og andre af de organisationer, der kunne have løst opgaven langt bedre, sagde udenrigsminister Kristian Jensen (V) torsdag i Debatten på DR2.

Ifølge FN mangler nødhjælpsorganisationer omkring fem milliarder dollar af de godt syv milliarder, de behøver for fortsat at yde nødhjælp til flygtninge i Syrien. Manglen på midler betyder blandt andet, at 1,6 millioner børns uddannelse er i fare, og i nogle flygtningelejre er antallet af spisebilletter halveret – forhold der er med til at sende endnu flere på flugt.

Hegnet er en illusion

Havde Europa ydet ordentlig støtte til hjælpeorganisationerne, ville det ifølge udenrigsministeren have afhjulpet flygtningestrømmen. I stedet har Ungarn nu bygget et hegn langs grænsen til Serbien for at holde flygtningene ude af landet og EU, og det løser ikke noget, siger Kristian Jensen.

- Jeg tror ikke, at noget hegn kan holde folk tilbage, der er så desperate, som vi ser. Derfor er tanken om, at man skal lave en grænse, et hegn eller en bom, der holder folk ude, illusorisk. Det er ikke et hegn, der holder dem ude, men bedre vilkår i de nærområder, de er flygtet til.

Flere flygtninge til EU – men ikke Danmark

Siden krigen i Syrien brød ud, er omkring en tredjedel af de fordrevne flygtet til de såkaldte nærområder, mens over halvdelen stadig opholder sig i Syrien. Europa har taget imod 6-8 procent af de syriske flygtninge, og det er ikke nok, siger udenrigsministeren, der dog ikke mener, at Danmark skal tage imod flere, end vi gør i dag.

- Vi har et forslag om, at EU-landene i fællesskab skal tage flere fra flygtningelejrene. Hvis man kigger på, hvad der sker, så ligger Danmark også på dette punkt markant over andre lande i forhold til vores indbyggertal. Selvom Danmark har løftet en stor byrde, så har det fra EU’s side været alt, alt for lidt.

Se hele DR2's temaaften om Europas flygtningekaos, hvor Clement Kjersgaard spørger: Hvad vil Danmark?

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:55dcfcfd6187a40634069850