Kræftens Bekæmpelse om livsfarlige ventetider i Aarhus: 'Vi har aldrig oplevet noget så grelt'

Organisationen efterlyser handling fra Region Midtjylland, så kræftpatienters ventetid bliver kortere.

Patienter med fremskreden tarmkræft venter op mod otte uger på en operation på Aarhus Univeristetshospital. (Foto: © Henning Bagger, Henning Bagger)

Dagligt lægger ansatte i Kræftens Bekæmpelse ører til, hvordan patienter bliver behandlet for kræft rundt omkring i Danmark.

Men aldrig før har organisationen hørt om forhold for kræftpatienter, der er så pressede som forholdene på afdelingen for mave- og tarmkirurgi på Aarhus Universitetshospital.

- Vi har simpelthen ikke oplevet tidligere, at det ser så grelt ud, som det I fremstiller, siger afdelingschef ved Kræftens Bekæmpelse, Pernille Slebsager.

DR kunne i går fortælle, at nogle patienter med fremskreden tarmkræft venter op mod otte uger på at blive opereret på mave- og tarmkirurgisk afdeling.

I den ventetid bliver nogle af tarmkræftpatienterne så syge, at lægerne ikke længere kan operere dem. Det har flere af afdelingens læger råbt op om gennem længere tid. Du kan se et udpluk af advarslerne her:

"Helt forfærdeligt"

Egentlig har kræftpatienter ret til at blive opereret inden for to uger, efter at det er blevet besluttet, at de skal på opererationsbordet. Men den behandlingsgaranti overholder afdelingen ikke.

Fra maj til december sidste år ventede 182 patienter på afdelingen mere end to uger.

- Det er virkelig, virkelig mange, siger Pernille Slebsager og fortsætter:

- Det er helt forfærdeligt for patienterne, fordi det betyder jo, at behandlingsgarantierne ikke er overholdt, og de er jo fastsat, fordi tid betyder helt vildt meget, når det handler om udviklingen af en kræftsygdom og behandlingsmulighederne.

Har de svigtet patienterne på Aarhus Universitetshospital?

- Det kan jeg ikke andet end at sige ja til på baggrund af det, jeg har set, siger Pernille Slebsager og henviser til et indslag i 21 Søndag, der blev sendt i går.

I indslaget fortæller overlæge Lene Hjerrild Iversen, der er læge på afdelingen, på egne vegne om konsekvenserne for nogle af patienterne med tarmkræft. Du kan se hende her:

Pernille Slebsager efterlyser en reaktion fra ledelsen i Region Midtjylland, der har ansvaret for Aarhus Universitetshospital.

- De er nødt til at fortælle, hvad der skal ske nu. Der er et kæmpe problem her. Det har de et ansvar for, og det bliver de nødt til at gøre noget ved.

DR har siden i går uden held forsøgt at få et interview med Anders Kühnau (S), der både er formand for Regionsrådet i Region Midtjylland og formand for Danske Regioner.

Ledelsen på Aarhus Universitetshospital har erkendt, at de lange ventelister kan koste menneskeliv og har forklaret, at den store kilde til problemet med at overholde ventetiderne på afdelingen er, at der mangler specialiserede sygeplejersker.

Tilbage i august 2022 udtalte Anders Kühnau sig om konsekvenserne af manglen på sygeplejersker. Dengang garanterede han, at manglen på sygeplejersker ikke gik udover kræftpatienter:

- Det er ikke noget, der går ud over dem, der er truet på deres liv. Det går ikke ud over kræftpatienter og så videre, men det går ud over dem, som har andre lidelser, som godt kan vente, selvom det godt kan være med stort ubehag for patienten at vente, sagde han.

Forholdene på mave- og tarmkirurgisk afdeling viser, at det citat ikke holder stik.

- Krisen i sundhedsvæsenet er nu så stor, at det også går ud over patienter med livstruende sygdomme, siger Pernille Slebsager.

Den ansvarlige cheflæge på afdelingen for mave- og tarmkirurgi, Charlotte Buchard Nørager, siger, at afdelingen er så presset, at de er nødt til at prioritere mellem kræftpatienter.

Er det ikke i orden at prioritere?

- Det synes jeg simpelthen ikke, det er. Det er ikke i orden, at det går ud over mennesker med livstruende sygdomme, at vi har et presset sundhedsvæsen, siger Pernille Slebsager og fortsætter:

- Du får mig ikke til at sige, at det er i orden at prioritere mellem syge kræftpatienter og andre syge kræftpatienter. Der skal være kapacitet i sygehusvæsnet til at behandle kræftpatienter til tiden.