Korrespondent før fordeling af topposter i Venstre: Risikerer en periode med fløjkrig

Særlig fordelingen af to poster bliver interessant, vurderer korrespondent.

Venstre risikerer at gå en fremtid med fløjkrige om formandsposten i møde, vurderer DR's politiske korrespondent Christine Cordsen. (Foto: © Grafik: Simone Cecilie Møller)

Sommerferien er slut og hverdagen kalder atter for Venstres folketingsmedlemmer.

I dag mødes de for blandt andet at fordele topposterne i folketingsgruppen.

Gruppemødet bliver derfor også en indikation på, hvilken retning partiet nu skal bevæge sig i, efter at have overladt nøglerne til Statsministeriet til Socialdemokratiet efter valget i juni.

Det vurderer DR's politiske korrespondent Christine Cordsen.

Hvor står Venstre som parti lige nu?

Efter folketingsvalget står det uklart, om Venstres næstformand Kristian Jensen står til at overtage formandsposten fra Lars Løkke Rasmussen. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

- Venstre har haft en sommer med total uklarhed om magtforholdene i partiet. Partiet gik på sommerferie uden at afklare, hvem der skal have de ledende poster i folketingsgruppen. Samtidig var det indtil for få dage siden uvist, om Lars Løkke Rasmussen ville gå som formand i forbindelse med sommergruppemødet i denne uge. Og uklart hvad der ville ske, hvis Løkke valgte at gå. Efter valget er det blevet langt mere usikkert, om næstformand Kristian Jensen står til at blive den næste formand.

- Nu står det klart, at Løkke går efter at blive. I hvert fald indtil videre. Det betyder, at kampen om arvefølgen i partiet næppe bryder ud i åben magtkamp, men det vil nok heller ikke stoppe spekulationerne. Venstre risikerer at komme ud i en lang periode med ulmende fløjkrig mellem Kristian Jensen og hans støtter og dem, der helst ser en anden formand. Det varmeste navn som mulig udfordrer er Jakob Ellemann-Jensen.

Hvordan står Lars Løkke Rasmussen som formand?

Venstres formand Lars Løkke Rasmussen har klart tilkendegivet på Facebook, at han ikke er på vej væk fra formandsposten i Venstre. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

- Før valget var forventningen i Venstre, at Lars Løkke Rasmussen ret hurtigt ville trække sig som formand, hvis han mistede regeringsmagten. Og at han ville blive presset ud, hvis han forsøgte at blive hængende. Men efter to valgsejre står Løkke og Venstre i en ny situation, og da Lars Løkke Rasmussen gik live på Facebook fredag, var det med et klart signal til Venstre om, at han har tænkt sig at fortsætte som formand.

- Det betyder ikke nødvendigvis, at Lars Løkke Rasmussen er Venstres statsministerkandidat ved næste valg, men det er dårligt nyt for Kristian Jensen. Jo længere tid der går, jo større er risikoen for, at f.eks. en Jakob Ellemann-Jensen bliver klar til at udfordre ham.

- Og efter Venstres valgsejre ved europaparlamentsvalget og folketingsvalget vil det være svært at udfordre Løkke som partiformand.

Hvad skal man holde øje med i dag?

Kristian Jensens (V) modstandere forsøger angiveligt at køre Jakob Ellemann Jensen i stilling til ny Venstre-formand. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

- Det virkelig spændende i dag er, hvem der får posterne som gruppeformand og politisk ordfører. Det vil kunne aflæses som et signal om styrkeforholdet i partiet mellem Kristian Jensens støtter og hans modstandere.

- Og næsten uanset, hvordan de to tunge poster bliver besat, er det svært at forestille sig, at Venstre kan undgå en periode med lurende magtkampe om partiets fremtidige ledelse.