Korrespondent: Fiskekvote-sagen svarer til at bygge en motorvej det forkerte sted

Folketinget vedtog én ting, men embedsværket gjorde det modsatte. En helt vild sag, siger DR-korrespondent.

Da ordførerne fra Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, SF og Radikale tilbage i december gav hinanden håndslag på en fiskeriaftale udenom regeringen, så var et af hovedformålene at stoppe de såkaldte kvotekonger.

For ifølge aftalepartierne var en for stor del af Danmarks fiskerikvoter centreret og samlet på ganske få hænder.

Det ønskede det politiske flertal at ændre, men ønsket, intentionen og aftalen blev aldrig ført ud i livet – snarere modsat, som det fastslås af statens kontrolorgan Rigsrevisionen i en ny beretning.

DR Nyheders politiske korrespondent Uffe Tang betegner sagen som ”helt vild” og sammenligner situationen med de skandaler, der er set i Skat, hvor svindel med udbytteskat, inddrivelser og ejendomsvurderinger har skubbet organisationen ud over kløften.

- Det minder om noget af det, vi har set i Skat. Den totale sammensmeltning. Det er et system, der ser ud til at være brudt sammen. Det er klart, at det kan politikerne ikke sidde overhørig siger Uffe Tang.

Han sammenligner situationen med, hvis noget tilsvarende var sket på transportområdet.

- Havde det her været Transportministeriet, så svarer det til, at man har truffet en beslutning i Folketinget om en motorvej mellem Herning og Holstebro. Så lægger de den mellem Aalborg og Viborg.

Vel at mærke uden at nogen embedsfolk eller ministre opdagede det. Og at det er gået ubemærket hen overrasker Uffe Tang.

- Når man lytter på, hvad statsrevisorerne siger i dag, den hårde kritik de kommer med og hvor piv-ringe den her administration og forvaltning af området har været, så er det underligt, at der ikke er nogen i systemet, der har tænkt: "Det her går ikke".

Ministeren frataget ansvaret

Det står allerede nu klart, at sagen har fået konsekvenser. Et ukendt antal fiskere er som følge af sagen blevet politianmeldt af Miljø- og Fødevareministeriet, ligesom to embedsmænd i ministeriet har fået frataget deres stillinger.

Og allerede i sidste uge fik Rigsrevisionens beretning politiske konsekvenser, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) valgte at fratage miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) fiskeriet som ressortområde.

I en pressemeddelelse fra Statsministeriet fremgik det, at fiskeriområdet ville blive overført til minister for ligestilling og nordisk samarbejde Karen Ellemann (V), og at hun nu får til opgave at rydde op og opbygge en helt ny Fiskeristyrelse.

Uffe Tang forventer, at politikerne nu vil se til, at der bliver ryddet op. Den oprydning begyndte her til eftermiddag hos den nyudnævnte fiskeriminister Karen Ellemann (V), der mødtes med partiernes fiskeriordførere. Ministeren betegner i en skriftlig kommentar kritikken som umisforståelig og bebuder en ny administration af kvoterne.