Hvis kontrollen ved den dansk-tyske grænse skal fortsætte efter den 12. november, kommer det ikke til at ske på baggrund af det nye EU-forslag om bredere kriterier for midlertidig grænsekontrol.
Sådan lyder det fra DR's EU-korrespondent, Karin Axelsson, efter at det i dag kom frem, at EU-Kommissionen gerne vil give lov til at udvide den midlertidige grænsekontrol i medlemslandene.
Et forslag, der kan betyde, at medlemslandene kan have op til fem års grænsekontrol, hvis de lever op til en række kriterier - og ikke kun to års grænsekontrol, og kun et halvt år ad gangen, som tilfældet er nu.
Blandt andet kan man henvise til en frygt for terroranslag i ens eget land som begrundelse for forlængelse.
EU-Parlamentet er skeptisk
Men regelsættet skal først vedtages i Ministerrådet og EU-Parlamentet, og det kommer ikke til at ske inden den 12. november, hvor den midlertidige danske grænsekontrol udløber, siger Karin Axelsson.
- Især EU-Parlamentet er meget skeptiske over udsigten til at skulle give landene yderligere mulighed for at give midlertidig grænsekontrol, fordi det strider mod den grundlæggende idé om det grænseløse samarbejde.
- Det vil under alle omstændigheder tage noget tid og er derfor ikke et redskab, som Danmark vil kunne bruge, når grænsekontrollen udløber i november, siger Karin Axelsson.
Og Danmark kan heller ikke bruge de begrundelser, man har brugt indtil videre, pointerer hun.
- Derfor skal Danmark i samarbejde med de andre lande, der ønsker at forlænge kontrollen, finde ud af, hvilket regelsæt de så kan bruge.
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har, efter forslaget er blevet lagt frem, givet udtryk for stor glæde over forslaget, da hun mener, at det vil betyde mere stabilitet og mindre bureaukrati.
Hun ser ikke for sig, at grænsekontrollen bliver ophævet den 12. november uden dog at uddybe nærmere, hvordan det skal undgås.
Flere har ønsket bedre muligheder for grænsekontrol
Den danske grænsekontrol blev indført i januar 2016 med henvisning til den store strøm af migranter, og den er siden blevet forlænget adskillige gange.
EU's migrationskommissær har tidligere sagt, at den danske grænsekontrol ikke bliver forlænget, når den udløber 12. november.
Det er efter pres fra flere lande, at EU-kommissionen har fremlagt deres forslag.
- Det er et ønske fra en række lande - heriblandt Danmark - at have flere redskaber og flere muligheder for at kunne lave midlertidig grænsekontrol, og det har kommissionen altså nu efterkommet, siger Karin Axelsson.
Den nuværende kontrol betyder, at tog, busser og biler ved den dansk-tyske grænse i Sønderjylland bliver tjekket. Derudover kontrollerer man de indrejsende med færgerne til Gedser og Rødby.
Indtil sommeren 2016 var det alene politiet, der udførte grænsekontrollen. Herefter fik betjentene hjælp af Hjemmeværnet og nu også de nyuddannede politikadetter.
Schengen-lande som Danmark, Norge, Østrig og Frankrig har alle intern kontrol i øjeblikket, og derfor vil de kunne benytte sig af muligheden, hvis EU-Kommissionens forslag bliver vedtaget.