Kontorchef stod bag centralt dokument i minksag – men alarmklokkerne kom aldrig med

Mulige advarsler om hjemmel havnede aldrig i nøgledokument

Det var 4. november sidste år, at statsminister Mette Frederiksen meldte ud, at alle mink skulle aflives. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

Kontorchef i Justitsministeriet Lisbeth Gro Nielsen havde på Minkkommissionens dag 18 klokken 09.00 sat sig til rette i vidneskranken i retssalen på Frederiksberg.

Den godt og vel to timer lange afhøring – vel at mærke uden pauser - skulle hurtigt vise sig at komme til at omhandle ét bestemt og helt centralt dokument.

Når embedsfolk i landets ministerier skal sætte deres minister ind i en sag, udstyrer embedsfolkene ministeren med en stribe dokumenter.

Der er bilag, og så er der et cover.

Netop coveret skal - helst på højest tre sider - beskrive de afgørende punkter i en sag. Coveret er populært sagt det dokument, som ministrene som minimum forventes at læse.

Da det 3. november om aftenen blev besluttet at aflive alle mink i regeringens magtfulde koordinationsudvalg var mødedeltagerne udstyret med coveret: 'Håndtering af COVID-19-smitte blandt mink.'

Og det var Lisbeth Gro Nielsen, der stod for at sætte dokumentet sammen.

Forfattede nøgledokument

Det var Statsministeriets departementsråd Pelle Pape, der i en sms om eftermiddagen havde bedt Justitsministeriet om at samle sagen. Udspørgeren ville vide, om det var en normal måde, at en sag blev sat i gang på.

- Det er svært at tale om sædvanligt i coronahåndteringen. Det var ikke noget, jeg studsede over. Det var rart at få input til, hvad sagen skulle indeholde, sagde Lisbeth Gro Nielsen.

I løbet af den 3. november modtog kontorchefen derfor bidrag fra de forskellige ministerier, der havde været involveret i håndteringen af coronasmitte i mink.

Inden coveret landede hos regeringstoppen i koordinationsudvalget 3. november, var det gennem en hæsblæsende proces. Det blev udarbejdet på ganske få timer, og flere centrale dele blev ændret undervejs.

Og særligt én ændring fik kommissionens opmærksomhed.

Det kom fra Barbara Bertelsen

Få øjeblikke før mødet, der gik i gang ca. klokken 21.30, lavede Lisbeth Gro Nielsen de sidste ændringer i coveret.

Hun fjernede blandt andet sætningen om, at det vil være fatalt for minkbranchen, hvis alle dyr, inkl. avlsdyr, blev aflivet.

- Det var mit indtryk, at den ændring kom fra Barbara Bertelsen, som syntes, det var for følelsesladet. Hensynet til folkesundheden skulle fylde mere.

Den udlægning kom også frem under Barbara Bertelsens afhøring i sidste uge.

Men Lisbeth Gro Nielsen føjede nye detaljer til.

Hun fortalte, at hun sad med dokumentet på sin skærm, imens hun drøftede formuleringen telefonisk med departementschef Johan Legarth, og afdelingschef i Justitsministeriet Anne-Mette Lyhne Jensen.

De prøvede at få sætningen ind i en anden form, men det skete ikke.

- Vi forsøgte at lave nogle bud på omformuleringer, som vi vendte med Johan Legarth, men det endte med, at vi slettede den, fortalte Lisbeth Gro Nielsen.

Sætningen bliver set som interessant, fordi den understreger, at det vil være fatalt for branchen at aflive alle mink, hvilket ifølge nøglevidnet Tejs Binderup, afdelingschef i Fødevareministeriet er en klar advarsel til politikerne.

Andre vidner har dog nedtonet betydningen af sætningen, fordi det angiveligt var klart for alle på mødet i koordinationsudvalget, at det ville få store konsekvenser for minkbranchen, hvis alle dyr blev slået ned.

Med andre ord: Sætningen afslørede ikke noget, der ikke stod klart på mødet alligevel.

Skal hjemmel ikke med i dokumentet?

Medlem af kommissionen advokat Ole Spiermann ville vide, om Lisbeth Gro Nielsen havde det dårligt med, at sætningen blev taget ud.

- Ikke nødvendigvis den præcise sætning. Men under mere normale omstændigheder vil jeg meget gerne have haft tid til nogle clearingsrunder, så alle hele tiden havde været med på, hvilke ændringer, der blev lavet.

Det var dog langt fra den eneste sætning, som kommissionen borede i, ikke havde fundet vej til det endelige cover.

Selv om der i det materiale, der var med på mødet 3. november, var nogle bilag, der indeholdt advarsler, kom det aldrig med i coveret.

Bilagene indeholdt en række formuleringer, om at der skulle skaffes hjemmel til en nedlukning af erhvervet eller en dvalemodel, hvor avlsdyrene overlevede.

Det kom dog ikke med i det cover, som Lisbeth Gro Nielsen havde stået for at samle med input fra de andre ministerier.

Skal sådan noget med hjemmel ikke ind i et cover, spurgte kommissionsformand Michael Kistrup.

- Jeg kan godt forstå, at du spørger, men jeg havde ikke den viden på det tidspunkt. Fra mit bord var det Fødevareministeriets ressort at få det med. Jeg havde ikke den viden. Hvis jeg havde haft den, ville jeg skrive det ind, svarede Lisbeth Gro Nielsen.

Men den viden var der - måske ikke i komplet form - men det står der?

- Ikke i færdig form. Jeg fik ikke noget bilag, der adresserer hjemmel

- Det, jeg sad og lavede, var en koordinatoropgave. Jeg forsøgte primært at lave et cover til brug for regeringen samme aften, sagde Lisbeth Gro Nielsen.

Hun forklarede samtidig, at det langt fra var en let opgave at finde de vigtigste ting frem fra materialet.

Dels var hun under et stort tidspres, og samtidig var der også problemer med det materiale, hun modtog.

Blandt andet var et bilag fra Fødevareministeriet ufærdigt, da hun modtog det, forklarede hun.

Spørgsmålet om hjemmel blev rejst i bilaget, men kontorchefen var usikker på, hvordan hun skulle håndtere bilaget.

- Jeg åbnede det og skimmede den første side. Jeg kunne ret hurtigt konstatere, at det ikke var færdigt. Der var kommentarbokse. Jeg vidste helt ærligt ikke, hvad jeg skulle bruge det til.

Blev ikke bragt op på mødet

Hvad der skete på mødet 3. november kunne dagens sidste vidne Peter Stensgaard Mørch kaste lys over. Han sad som departementschef med på mødet, hvor han sekunderede sin finansminister Nicolai Wammen.

Departementschefen slog fast, at han ikke på mødet, hørte om advarsler om problemer med hjemlen til beslutningen. Men han understregede, at det stod klart for alle, at det ville være alvorligt for branchen.

- Der er enighed om, at det vil være et hårdt slag for branchen især i det scenarie, hvor man også vil slå avlsdyr ned. Det vil tage tid at komme tilbage, og nogen vil måske ikke gøre det (komme tilbage red.), lød det fra Peter Stensgaard Mørch.

Fredag skal finansminister Nicolai Wammen (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) afhøres.