Kontorchef i omstridt Eritrea-sag står frem: Det er stadig en god rapport

Den udskældte Eritrea-rapport bruges ikke som løftestang i asylsager. Men rapporten holder stadig, siger kontorchef i ny dokumentar.

Den har fået kritik fra nærmest alle sider, er blevet streget over flere steder og bruges ikke til at behandle asylsager.

Men den udskældte Eritrea-rapport er stadig god.

Sådan lyder det fra kontorchef i Udlændingestyrelsens landedokumentationskontor Jakob Dam Glynstrup, der for første gang udtaler sig i et længere interview om Eritrea-sagen. Det gør han torsdag aften i programmet "DR2 Undersøger: Eritrea - missionen der mislykkedes".

- Jeg synes, det er en god rapport. Det er en rapport, der giver nye, væsentlige oplysninger om Eritrea, siger Jakob Dam Glynstrup.

Giver et nuanceret billede

Udlændingestyrelsen har tidligere kaldt rapporten for et "solidt fagligt produkt", men rapporten blev senere revideret, da flere kilder kritiserede rapporten, og professor Gaim Kibreab fra London ligefrem insisterede på at blive skrevet ud af rapporten.

Hvorfor bliver I ved med at fastholde rapporten?

- Fordi vi fortsat mener, at den kommer med nye og væsentlige oplysninger, som nuancerer billedet af, hvordan forholdene er i Eritrea, siger Jakob Dam Glynstrup.

De to embedsmænd, der i første omgang tog sagen op og kritiserede Eritrea-rapportens konklusioner, Jens Weise Olesen og Jan Olsen, er ligeledes med i dokumentarprogrammet.

Justitsministeriet ophævede i sidste måned de advarsler, som embedsmændene havde fået af Udlændingestyrelsen for at rejse kritik af rapporten, men de er begge fortsat sygemeldt og ved ikke, hvornår de kan vende tilbage på arbejde.

Sygemeldte embedsmænd: Kontorchef ville have en bestemt konklusion

De to embedsmænd var sammen med kontorchef Jakob Dam Glynstrup i Eritrea i efteråret på en fact finding-mission til Eritrea. Embedsmændene siger, at kontorchefen lagde pres på dem under missionen for at nå frem til en forudbestemt konklusion.

- Han var meget fikseret på en bestemt konklusion i denne rapport. Det er jeg ikke et sekund i tvivl om, siger Jens Weise Olesen, der taler på både egne og Jan Olsens vegne i Eritrea-sagen.

- Det var helt klart fra begyndelsen, at da Jakob var landet, var hans fokus meget på, om vi kunne holde fast i en konklusion, der kunne blive: Kan man give afslag på asyl?

Det afviser Jakob Dam Glynstrup dog blankt i dokumentaren.

- Det kan jeg fuldstændig afvise

- Vi er dernede for at skaffe aktuelle og fyldestgørende oplysninger, så vi kan træffe de bedste og korrekte afgørelser i asylsager. Det er formålet med rejsen, og det var det, vi havde fokus på, siger han.

Har været prisen værd

Udlændingestyrelsen valgte i kølvandet på den omfattende kritik og efterfølgende politiske debat om Eritrea-rapporten ikke at lægge vægt på rapporten i behandlingen af asylansøgere fra Eritrea.

- Jamen, der bliver rejst noget tvivl, og den tvivl lader vi ansøgerne komme til gode, som vi ville gøre i alle andre sager, siger Jakob Dam Glynstrup.

Embedsmændene Jens Weise Olesen og Jan Olsen fik i starten af februar ophævet de advarsler, som Udlændingestyrelsen gav dem.

Dengang sagde forhandlingsdirektør Lotte Spanggaard i embedsmændenes fagforening, Dansk Magisterforening, at planen var, at de to snart skulle tilbage på arbejde.

De er dog fortsat sygemeldte og ved endnu ikke, om de vender tilbage til jobbet. Men det har været prisen værd at stå frem, mener de.

- Vi har forsøgt og forsøger stadigvæk at tage et slag, hvor vi godt ved, at vi er oppe imod noget, der er meget større end os selv, siger Jens Weise Olesen.

"DR2 Undersøger: Eritrea - missionen der mislykkedes" bliver sendt på DR2 torsdag aften klokken 21.30.