Udløbsdatoen for de nuværende coronarestriktioner er foreløbigt 17. januar, men de Konservative ser gerne, at biografer og teatre åbnes allerede nu.
Det siger partiets sundhedsordfører, Per Larsen.
- Man kan gå ned på en restaurant og spise et måltid mad, men man kan ikke gå ind i en biograf og sætte sig på en stolerække. Det, synes jeg ikke, giver mening længere, siger han.
Udmeldingen kommer efter, at Statens Serum Institut (SSI) i dag har fortalt, at smitte med omikronvarianten giver omkring halvt så stor risiko for indlæggelse, som smitte med deltavarianten gør.
Vurderingen er lavet på baggrund af data fra England, Canada, Sydafrika og Skotland, lød det tidligere i dag fra Tyra Grove Krause, der er faglig direktør hos SSI.
- De peger alle sammen i samme retning: At der er en mindsket risiko for at komme på hospitalet med omikron i forhold til deltavarianten, sagde hun.
Venstre: Myndighederne skal først komme med vurdering
Samtidig er smittetallene - på trods af, at de er høje - endnu langt fra de 45.000 dagligt smittede, som var det mest pessimistiske scenarie i SSI's fremskrivninger før jul, og som senere er blevet nedjusteret.
At vi står et bedre sted end frygtet giver anledning til, at man bør kunne slække på restriktionerne, mener Per Larsen.
- Det tegner jo et positivt billede, som vi er nødt til at tage til os. Og det peger i retning af, at vi skal af med restriktionerne, siger Konservatives sundhedsordfører.
Hans forhåbning er, at Epidemikommissionen også vil komme frem til den vurdering i en skriftlig evaluering, som lander på onsdag, af de nuværende restriktioner.
Hos Venstre mener sundhedsordfører Martin Geertsen også, at den nye vurdering af omikronvariantens alvorlighed bør give anledning til, at de nuværende restriktioner genovervejes.
- Det er meget optimistiske toner, der kommer fra SSI, og jeg synes selvfølgelig, det bør give anledning til, at myndighederne kigger den lange lange liste af restriktioner efter i sømmene en ekstra gang og ser, om vi dog fortsat har behov for dem alle sammen, siger han.
Geertsen peger på kulturlivet og restaurationsbranchen som to områder, der er hårdt ramt og har været det gennem hele pandemien og derfor bør tilgodeses, når det er muligt.
Han vil dog ikke ligesom Per Larsen komme med bud på, om der er nogle konkrete restriktioner, der kan lempes her og nu og præcis, hvilke steder der står først for.
- Jeg synes, det er naturligt, at myndighederne lige giver deres besyv med, inden man kaster sig ud i, om det skal være det ene eller det andet, der skal åbnes først, siger han.
Enhedslisten vil afvente
Også Enhedslistens sundhedsordfører Peder Hvelplund er afventende.
Han er fortsat bekymret for, hvordan de kommende dage og uger vil forløbe.
SSI forventer, at coronasmitten vil toppe omkring slutningen af januar måned, og derfor kan de kommende uger altså blive barske for hospitalerne, mener sundhedsordføreren fra Enhedslisten.
- Der er ingen tvivl om, at vi har et sundhedsvæsen, der er presset.
- De høje antal nysmittede kommer også til at medføre et højere antal nyindlagte. De næste uger bliver afgørende og kan blive alvorlige at komme igennem, siger han.
I dag er der 770 coronasmittede, som er indlagt på landets hospitaler - det inkluderer altså også patienter, som ikke er indlagt på grund af covid-19.
73 patienter ligger på en intensivafdeling, og 46 af dem har brug for hjælp fra en respirator til at trække vejret.
Peder Hvelplund vil gerne se tiden an frem mod den 17. januar, hvor restriktionerne foreløbigt udløber for ikke at risikere at komme til at åbne samfundet for hurtigt med det resultat, at der skal lukkes ned igen, siger han.
Når der skal åbnes igen, vil Enhedslistens prioritering - ligesom de Konservatives - være at få åbnet kulturlivet først.
- Vi vil have et fokus på især de restriktioner, der er på kulturområdet i forhold til teatre og biografer og satser på, at vi der kan få åbnet igen, siger Hvelplund.
Ullum: Stadig et problem, at omikron er så smitsom
Selvom SSI har kunnet levere "en god nyhed" i dag om, at omikron ikke giver anledning til ligeså mange indlagte per smittede som tidligere varianter, står vi stadig midt i store udfordringer på grund af dens smitsomhed.
Det siger SSI's direktør Henrik Ullum
- Det er et problem, når samme variant kan smitte langt flere af os, siger han.
Derfor går der formentlig også noget tid, før alle restriktioner er fortid, men når vi kommer ind i foråret "vil alting være meget lettere", vurderer Ullum.
- Helt overordnet er jeg optimist, når vi ser fra foråret og længere frem, siger han.
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har ikke ønsket at stille op til interview.