Rettelse: Det fremgik tidligere af denne artikel, at daværende kronprins Frederik havde modtaget en speedbåd i gave. Der er tale om en sejlbåd.
Designertøj, minkpelse og en gratis sejlbåd.
Kongehuset har igennem årene modtaget luksuriøse og store gaver fra erhvervslivet.
Men hvor man i andre lande har helt klare regler for, at gaverne skal offentliggøres, og at kongehuset også skal sige nej tak til store gaver fra erhvervslivet, så har man ikke sådanne regler i det danske kongehus.
Det får skarp kritik fra Jesper Olsen, formand for Transparency International Denmark, der arbejder med at bekæmpe korruption.
- Kongehuset besidder en magt. Og i alle mulige andre sammenhænge, hvor man har et offentligt betroet embede, så må man ikke modtage gaver, siger han.
Han mener, at det sender et bekymrende signal, at erhvervsliv og private aktører kan give kongehuset dyre gaver i det skjulte.
- Kongehuset skal holde op med at tage imod de gaver, fordi der kan stilles spørgsmål ved det. Jeg siger ikke, det er sådan, men der kan stilles spørgsmål ved, om man faktisk kan opnå en fordel ved at give en gave, siger Jesper Olsen.
Samme pointe har Michael Bregnsbo, lektor i historie ved SDU. Han mener, at tronskiftet er et godt tidspunkt til at få strammet op på de mange hemmelige gaver.
- Det kunne være en rigtig god idé af hensyn til relationen med offentligheden, at selvom kongehuset ikke er tvunget til det, at de så vælger at være åbne om gaver, siger han.
Strikse regler i Norge
Mens der i Danmark ikke er nogen regler for gaver, så er det helt anderledes i det norske kongehus.
Her satte man allerede i 2015 en prop i gavestrømmen fra erhvervslivet.
Det norske kongehus skal som udgangspunkt takke nej til gaver fra kommercielle aktører, og alle gaver på mere end 1.000 norske kroner, der ikke er fra familie eller venner, bliver offentliggjort på en liste på kongehusets hjemmeside.
Også i Spanien og Storbritannien offentliggør kongehusene lister med de officielle gaver, de modtager.
Og det vil være oplagt, at det danske kongehus følger trop, lyder det fra Michael Bregnsbo.
- Så ville der være klarhed over det. Hvis nogen havde givet usædvanligt store gaver, så kunne man sige, 'gad vide om de har fået noget til gengæld'. Omvendt, hvis det bare er gaver uden nogen modydelse, så kan man konstatere, at alt er i orden. Det skaber mere åbenhed og afliver myter, siger han.
Selvom det er op til kongehuset selv, om gaverne skal holdes hemmelige, så har der igennem årene været adskillige historier om gavestrømmen til kongehuset.
Dronning Mary har blandt andet modtaget en del designertøj og tasker. Også dronning Margethe har modtaget dyrt tøj. I 2002 modtog dronning Margrethe en minkkåbe og en minkjakke af Kopenhagen Fur.
Kongehuset har også modtaget adskillige gratis biler fra erhvervslivet. Herunder i forbindelse med det royale bryllup i 2004, hvor kong Frederik og dronning Mary modtog fem biler. Kongehuset ændrede dog i 2018 kurs og besluttede sig for at takke nej til gratis biler fremadrettet.
Armbånd på balkonen vakte opsigt
Debatten om gaver til de kongelige blussede op igen, da Kong Frederik under sin udnævnelse til konge fra balkonen på Christiansborg om håndleddet bar et armbånd fra smykkevirksomheden Shamballa Jewels.
Overfor BT bekræftede virksomhedsejer Mikkel Kornerup, at det var et Shamballa-armbånd, men afviste at svare på, om kongen selv havde købt det, eller om han havde fået armbåndet som en gave.
Og det armbånd er et godt eksempel på, at der bør være mere gennemsigtighed med gaver, mener Jesper Olsen.
- Hvis armbåndet er et, som dronning Mary har givet kongen, så er det jo helt uproblematisk. Men hvis det er et, som Shamballa har givet for at få den branding-værdi, så er vi jo derinde, hvor der er noget, der er galt, siger han.
Kongehuset har ikke meldt noget ud om, hvor armbåndet stammede fra.
Kongehusets kommunikationsafdeling skriver i et svar til DR Nyheder, at kongeparret i forbindelse med tronskiftet har besluttet at revidere retningslinjerne for kongehusets modtagelse af gaver.
De nye retningslinjer vil blive offentliggjort senere på Kongehusets hjemmeside.