Kommunernes økonomi for 2024 er nu på plads.
For regeringen og Kommunernes Landsforening har her til aften indgået en økonomiaftale for næste år.
Med aftalen bliver kommunernes såkaldte serviceramme næste år 2,4 milliarder kroner højere, end den er i år. De penge skal blandt andet gå til at dække de højere udgifter, når der kommer flere børn og ældre.
Servicerammen er de penge, kommunerne kan bruge på alt fra daginstitutioner til folkeskoler, udsatte og ældre til miljøindsatser og kollektiv trafik.
- Det skal ses i lyset af, at vi har nogle kommuner, der fortsat mærker inflationen. Det påvirker virkelig ude i hver eneste kommune, siger finansminister Nicolai Wammen (S).
Regeringen og Kommunernes Landsforening laver en økonomiaftale hvert år, og den sætter rammen for, hvor mange penge kommunerne har at gøre godt med på forskellige områder.
Svære forhandlinger
Dette års forhandlinger om en ny økonomiaftale har ikke ligefrem været de letteste, lyder det fra Martin Damm, der er formand for Kommunernes Landsforening.
- Vi har brugt rigtig lang tid på det, for der har været mange udfordringer, vi har skullet håndtere. Hele bagtæppet med inflation, ukrainere og rester af covid. Vi havde så mange gamle udlæg og ting liggende, som var penge, der manglede ude i kommunerne.
- Det har præget budgetterne i kommunerne. Det har været helt afgørende for os, at vi samlet set kommer i plus, og det er vi lykkedes med den her gang, siger han.
Ifølge Martin Damm havde kommunerne et minus på 1,9 milliarder kroner på grund af inflationen. Med det nye løft i aftalen på 2,4 milliarder kroner, giver det altså et plus på 500 millioner kroner.
Udover serviceudgifterne er de også blevet enige om, at kommunerne kan bruge 19,3 milliarder kroner på anlægsudgifter.
Det er de penge, kommunerne kan bruge på nye bygninger, nye veje, renoveringer og den slags.
Samtidig kommer der en ekstra mulighed for at bygge kommunale botilbud for i alt 1,5 milliarder kroner mellem 2024 og 2026.
Skal spare på administration
Der er dog ikke kun penge at gøre godt med for kommunerne i den nye aftale.
For med aftalen skal de skære i udgifterne til administration med 700 millioner kroner næste år. Penge, der ifølge regeringen skal bruges til at finansiere bedre løn og arbejdsvilkår for offentligt ansatte.
De besparelser skal blandt andet findes gennem et samarbejde mellem kommunerne og regeringen om, hvordan man kan afbureaukratisere og skære i udgifterne til administration.
- Det har været vigtigt for os, at hvis vi skal frigive penge til administration, skal vi også ud og lave noget rigtig afbureaukratisering, så vi kommer af med noget administration. Der har vi fundet hinanden i et samarbejde, og det er en fælles ambition, siger Martin Damm.
Ligesom der hvert år laves en aftale med kommunerne om deres økonomi, laver regeringen også en aftale med regionerne om deres. Forhandlignerne om den aftale fortsætter her til aften.