Boligejere kan se frem til et ekstra skattesmæk på mellem 1500 og 3000 kroner i 2015. Det sker i kølvandet på KLs aftale med regeringen om næste års økonomi. Af aftalen fremgår det, at stigningstakten for grundskyld skal være 6,4 procent.
Det er tæt på den maksimale syv-procents-grænse.
Boligøkonom i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann siger, at det er en skidt nyhed for boligejerne, fordi stigende boligskatter reducerer boligkøbernes rådighedsbeløb.
Dem der betaler mest rammes hårdest
- De boligejere, som rammes hårdest, er også de boligejere, som i forvejen betaler mest, nemlig boligejere i og omkring hovedstadsområdet, hvor grundværdierne er høje, siger Lise Nytoft Bergmann, der har regnet på konsekvensen af den stigende grundskyld.
Frederiksberg bliver hårdest ramt. Her vil regningen for en gennemsnitlig husejer stige med knap 3000 kroner fra 45.150 kroner i 2014 til 48.040 kroner i 2015, men boligejere i de fleste andre hovedstadskommuner har også udsigt til en regning på minimum 1000 kroner.
I Birkerød lander ekstraregningen til grundskyld i 2015 på 2299 kroner, i København på 2218 kroner, i Hørsholm på 2101 kroner, i Gentofte på 1890 kroner, i Helsingør på 1779 kroner, i Ballerup på 1636 kroner og i Rødovre på 1458 kroner.
Vurderinger på standby
- Det scenarie gælder under hensyn til de nuværende kommunale grundskyldspromiller. Vælger kommunen at sætte grundskyldspromillen i vejret, bliver regningen selv sagt endnu større, siger Lise Nytoft Bergmann.
Det er 2011-vurderingen, der danner baggrund for grundskatten. Regeringen har sat vurderingssystemet på standby, fordi et udvalg under Skatteministeriet med tidligere topchef i Nykredit Peter Engberg Jensen er ved at se på, hvordan et nyt ejendomsvurderingssystem kan strikkes sammen.
Udvalget blev nedsat efter balladen om ejendomsvurderingen, der for alvor blev skudt i gang i august sidste år. Det var, da en stærkt kritisk beretning fra Rigsrevisionen slog fast, at Skats ejendomsvurderinger for parcelhuse i 2011 var forkerte i tre ud af fire tilfælde.
Den konkrete dato for offentliggørelsen af udvalgets rapport og anbefalinger meldes ud i august 2014.
/ritzau/