Vrede efter drama i Solrød: 'I nat var jeg borgmester i et kvarter'

Liberal Alliance og De Konservative kaster mudder efter hinanden efter rød borgmestersejr.

Der var gang i rævekagerne i Solrød i nat. Morten Scheelsbeck (K) var i løbet af natten borgmester i et kvarter.

Der var gang i det helt store borgmesterdrama i Solrød i nat.

De Konservatives Morten Scheelsbeck var med egne ord ny borgmester i et kvarter, inden der landede en endelig aftale, der gav Socialdemokratiets Jonas Ring Madsen borgmesterkæden.

Det skriver Scheelsbeck selv på sin Facebook-profil, hvor han også har lagt et billede op med en konstitueringsaftale, der satte ham for bordenden i kommunen.

Han havde nemlig fået opbakning fra Venstre, Socialdemokratiet og HavdrupListen, hvilket gav ham flertallet.

Glæden blev dog kortvarig.

- Så skete der det totalt bizarre, at Emil Blücher (Liberal Alliance, red.) kontakter Socialdemokraterne og tilbyder dem borgmesterposten, hvis de springer fra aftalen, og i stedet gør ham til viceborgmester. Alene for at undgå, at Solrød fik en konservativ borgmester, skriver Scheelsbeck i sit opslag, der også er delt på Twitter med den tørre kommentar.

- I nat var jeg borgmester i et kvarter.

Her er aftalen fra i nat, der ifølge De Konservative holdt et kvarter.

LA: Han brød aftalen

Udlægningen fra Morten Scheelsbeck vil Liberal Alliances Emil Blücher dog ikke finde sig i. Han peger i stedet fingre ad sine borgerlige venner fra De Konservative.

- Den korte historie: Fakta er at vi var millimeter fra, at kunne få mig som borgmester - men at Konservative valgte at bryde deres aftale, med det indirekte resultat, at vi nu har en rød borgmester, skriver han i et længere opslag på Facebook.

Hans udlægning er, at der var en underhåndsaftale mellem de to partier om, at partiet med det bedste borgmesterresultat skulle have posten.

https://www.dr.dk/nyheder/politik/resultater/kommunalvalg/kommune/269?type=mandat

Det blev Liberal Alliance, og derfor var Emil Blücher altså den oplagte kandidat, skriver han.

Men De Konservative ville selv have borgmesterposten, og derfor måtte LA'eren reagere, hvis ikke han selv og partiet skulle stå helt uden for indflydelse, lyder påstanden.

Derfor valgte han 'at sluge kamelen' og pege på Socialdemokratiet.

- Både for LA’s skyld, og i respekt for at vælgerne tydeligt sendte et signal om, at ville en ny retning for Solrød Kommune, skriver han om den beslutning, der også gør ham til ny viceborgmester i Solrød.

Emil Blücher undrer sig ligeledes over, at det er Morten Scheelsbeck, som kom i spil som borgmester i stedet for partiets spidskandidat, Jan Færch.

K: LA var inviteret, men dukkede ikke op

Da DR Nyheder fanger Morten Scheelsbeck for en uddybende kommentar, så er han først og fremmest ærgerlig over, at det ikke bliver en borgerlig borgmester, der skal sidde for bordenden de kommende fire år.

- Socialdemokratiet havde kun 4 ud af 19 mandater, så jeg er meget ærgerlig over, at Emil Blücher har givet dem borgmesterposten, siger han og påstår, at det var LA's partileder, Alex Vanopslagh, der godkendte, at partiet pegede på en socialdemokrat.

Scheelsbeck bekræfter, at Liberal Alliance og De Konservative havde en aftale om at pege på det parti med flest stemmer bag sig.

- Vi overholdt den aftale, men det kunne ikke lade sig gøre at gøre Emil Blücher til borgmester, siger han.

Liberal Alliance var ikke den del af jeres konstitueringsaftale i nat. Hvorfor var de ikke det?

- Jeg havde både ringet og skrevet til ham, men han svarede ikke og dukkede aldrig op. Vi var meget villige til at have Liberal Alliance med i aftalen, siger Morten Scheelsbeck.

Emil Blücher bliver ny viceborgmester. Er det ikke naturligt, at de søger den indflydelse, når de ikke får borgmesterposten?

- Jeg er sikker på, at vi kunne være blevet enige med dem, hvis de havde været villige til at forhandle, så de også kunne have fået indflydelse under et borgerligt styre, siger den konservative kandidat.

Hvorfor er det dig, der pludselig var i spil som borgmester og ikke jeres egen spidskandidat Jan Færch?

- Det var det, vi kunne blive enige om med de andre partier. Hvorfor de ville pege på mig, må du spørge dem om, siger Morten Scheelsbeck fra De Konservative.

Afviser: 'Vi blev ikke ikke inviteret'

Emil Blücher afviser dog over for DR, at partiet var inviteret med til de afsluttende forhandlinger.

Ifølge ham satte Socialdemokratiet dem stolen for døren til sidst og tvang dem til at vælge side.

Enten fik Socialdemokratiet borgmesterposten, eller også blev det De Konservative, hvilket ville sætte LA uden for indflydelse, fortæller Emil Blücher.

Han fortæller videre, at det længe tydede på, at LA'eren skulle være partiets første borgmester nogen sinde.

- Vi havde 11 mandater og hermed flertallet bag os, indtil De Konservative valgte at bryde den aftale, siger Emil Blücher

Hvorfor valgte du at pege på en socialdemokrat, når kommunen er så borgerlig, som den er?

- Den aftale, vi har lavet, vil give mere borgerlig politik, end vi har set de seneste fire år, siger han.

Hvilken smag har du i munden, efter at du kunne have blevet borgmester?

- Ud fra de muligheder, der var, så har vi fået det bedst mulige resultat. Jeg vil gå efter det brede samarbejde og skabe en kulturændring i kommunen.

LA-spidskandidaten bekræfter, at hans partileder var i Solrød under forhandlingerne. Men det var ikke ham, der tog beslutningen, der sendte borgmesterkæden til Socialdemokratiet, lyder det.

- Det er korrekt, at Alex Vanopslagh har været hernede, men han var ikke med i de afsluttende forhandlinger og har ikke bestemt, at vi skulle pege på Socialdemokratiet. Jeg har talt med ham efterfølgende, og han kan godt forstå min argumentation for at gøre, som jeg har gjort.