Han har været udenrigsminister og hun blandt meget andet socialminister.
Men hverken Villy Søvndal (SF) eller Eva Kjer Hansen (V) kan kalde sig borgmester i Kolding. I hvert fald ikke i denne omgang.
Valgnatten endte dermed ikke som ønsket for hverken Villy eller Eva Kjer, men lad os her skille skuffelse fra sviende nederlag.
Villy-effekten var ikke nok
Skuffelsen først.
Folkeskolelæreren og SF'eren Villy Søvndal har indskrevet sig i historiebøgerne som partiformanden, der med et fænomenalt valg i 2007 bragte SF i regering.
Det skete med en massiv, personlig vælgertilslutning og Villy Søvndals lune bemærkninger, glimt i øjet og hurtige one-liners blev dengang beskrevet som Villy-effekten.
Og der var faktisk også tale om en vis Villy-effekt i Kolding tirsdag aften.
SF gik fra to til fire mandater, og med 5.431 personlige stemmer blev Villy Søvndal (SF) den største stemmesluger. Eva Kjer Hansen måtte nøjes med 5.127 personlige stemmer.
Du kan se de personlige stemmetal fra Kolding her.
https://www.dr.dk/nyheder/politik/resultater/kommunalvalg/kommune/621?type=headof
Men Villy Søvndal formåede ikke at omsætte de mange stemmer til en borgmesterpost.
Sammen med De Radikale og Socialdemokratiet havde SF ikke flertal, og det endte derfor med at blive De Konservative, der sad på de afgørende mandater: De gik sammen med de røde partier - og fik borgmesterposten i bytte.
- Det her er udtryk for et nobelt kompromis mellem partier, der vil en ny retning for Kolding, sagde Villy Søvndal efter valget.
Er du skuffet over, at du ikke blev borgmester?
- Ting lykkes jo ikke altid i det her liv, og vi er glade for den her aftale, svarede Villy Søvndal.
https://www.dr.dk/nyheder/politik/resultater/kommunalvalg/kommune/621?type=mandat
En Venstre-æra slutter med et sviende nederlag
I august sidste år meddelte den populære Venstre-borgmester Jørn Pedersen, at han efter 12 år ikke ville genopstille i Kolding.
Jørn Pedersen selv pegede på Jakob Ville som sin afløser, men et flertal i Venstre endte med at gå imod dén anbefaling og i stedet vælge tidligere minister Eva Kjer Hansen som partiets kandidat til borgmesterposten.
- Der var en usikkerhed om, Jakob Ville var stærk nok i kampen mod Villy. Analysen var, at hvis vi skulle fastholde borgmesterposten hos Venstre, så var der behov for, at jeg kastede mig ind i det arbejde, har Eva Kjer Hansen selv tidligere forklaret til Altinget.
Den analyse har vist sig ikke at holde stik.
Venstre led et sviende nederlag og gik i aftes 14,6 procentpoint tilbage. Alligevel var Eva Kjer Hansen tidligt på aftenen ude og sige, at alt tydede på et borgerligt flertal.
I videoen nedenfor fortalte Eva Kjer Hansen tidligt på valgaftenen om, hvordan hun så frem til at samle den blå familie.
Også den analyse slog fejl.
Et par timer senere blev den konservative spidskandidat, Knud Erik Langhoff, som bekendt udråbt som borgmester, og Venstre måtte se sig selv stå uden for konstitueringsaftalen.
- Det er enormt skuffende, at De Konservative har valgt fuldstændig at se bort fra Dansk Folkeparti og Venstre i den her konstituering. Vi er jo suverænt det største parti i byrådet, lød det fra Eva Kjer Hansen.
Socialdemokratiets spidskandidat, Birgitte Munk Grunnet, endte med posten som viceborgmester i det nye byråd.