Naboer undrer sig: Staten har opkøbt støjramte huse – nu sælger de dem igen

I dag sætter staten de første seks opkøbte og støjramte huse ved Flyvestation Skrydstrup til salg.

Danmarks nye F-35 kampfly kommer til Flyvestation Skrydstrup i 2023, hvor de skal erstatte Forsvarets nuværende og aldrende F-16'ere. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

’Med en dejlig ugeneret beliggenhed finder vi denne spændende ejendom.’

Sådan lyder indledningen på salgsopstillingen til et af de seks huse, staten i dag har sat til salg.

Men helt ugeneret er huset altså ikke.

De seks huse ligger nemlig i rød zone ved Flyvestation Skrydstrup, hvor Danmarks nye F-35 kampfly kommer til at larme mest.

Husene er ellers for nylig blevet opkøbt af staten, efter støjberegninger fra Forsvarsministeriet har vist, at larmen fra de nye fly er så høj på ejendommene, at den overskrider Miljøstyrelsens vejledende grænseværdi. Og når flystøjen er værst, larmer det lige så meget, som hvis du er til en udendørs rockkoncert.

Trods de store støjgener i området håber statens ejendomsselskab, Freja Ejendomme, at kunne sælge husene videre. Og det vækker bekymring og undren hos de tilbageværende naboer.

For hvem køber de her huse?

- Kan det være boligspekulanter, der køber op og lejer ud, så man får et evigt flow af folk ud og ind? Jeg tænker meget på, hvad det er for et klientel, der kommer ind, lyder bekymringen fra Preben Hansen.

På den anden side af Preben Hansens hæk rejser sig en rød murstensgavl. Det er naboens hus, der har stået tomt siden marts i år, hvor staten købte det. Preben Hansen kan også sælge sit hus til staten, men indtil videre har han valgt at blive boende.

Naboerne omkring Flyvestation Skrydstrup er inddelt i to zoner baseret på støjniveauet fra de nye F-35-kampfly. Zonerne på kortet her er vejledende.
Naboerne omkring Flyvestation Skrydstrup er inddelt i to zoner baseret på støjniveauet fra de nye F-35-kampfly. Zonerne på kortet her er vejledende.

Frygter at tiltrække boligspekulanter og bordeller

De seks huse, der nu sættes til salg, har udbudspriser mellem 645.000 og 1.245.000 kroner. Agnes Rosenlund er formand for foreningen Flyvestation Skrydstrups Naboer. Og til de priser frygter foreningens medlemmer, at det vil tiltrække købere, der kan belaste området.

- Bekymringen er, at det bliver nogle knap så ressourcestærke familier, der flytter til området. Eller at husene bliver opkøbt af boligspekulanter.

Og det vil dræne de små landsbysamfund omkring flyvestationen, frygter Agnes Rosenlund.

- Det er ildsjæle, der bærer det her landområde. Og hvis de flytter og erstattes af nogle, der ikke har de samme ressourcer, er det en ond og nedadgående spiral for de her små landsbyer.

Christina Jørgensen, der er administrerende direktør i Freja Ejendomme forsikrer, at de gør, hvad de kan, for at boligerne ikke havner i hænderne på boligspekulanter.

- Vi screener køberne ved at undersøge deres erhvervshistorie og hvilken baggrund, de har. Og hvis det er selskaber, der vil købe, er vi selvfølgelig ekstra opmærksomme på, hvem der står bag selskabet. Vi sælger ikke til en køber, hvis alarmklokkerne ringer.

Men en screening er bare ikke nok til at fjerne bekymringerne, mener borgmesterkandidat Henrik Rønnow (S). Han er næstformand i 'Udvalg for området omkring Fighterwing Skrydstrup', som Haderslev Kommune har nedsat i et forsøg på at skabe udvikling i området. Udvalget deler naboernes bekymring for, hvem der køber husene, staten i dag sætter til salg.

- Vi kan jo ikke helgardere os. Vi kan jo ikke vide, om det bliver købt til tvivlsom udlejning – der kan være alt fra udenlandsk arbejdskraft til bordeller – det er vi ikke interesseret i, siger han.

Naboerne undrer sig over salget

Ifølge Freja Ejendomme er udbudsprisen sat, så den forhåbentlig kan lokke potentielle købere til, men ikke så lav, at det ødelægger markedsprisen i området uden for den røde zone.

- Vi håber, at det er købere, der kan se områdets andre kvaliteter. Det er smuk natur og nogle dejlige boliger, som havde kostet meget mere, hvis de lå andre steder. Havde de ligget i Værløse, havde nogle af dem kostet 3,5 – 4 millioner kroner, siger Christina Jørgensen.

I foreningen Flyvestation Skrydstrups Naboer er det ikke kun bekymringer, folk sidder med. Mange undrer sig også, fortæller Agnes Rosenlund.

- Vi kan ikke forstå, at staten siger, at det støjer så meget her, at vi tilbyder folk at flytte væk. Og bagefter sælger de husene videre. Hvis den ene familie ikke kan bo her, hvorfor kan den næste familie så?

- Det er vores holdning, at boligerne skal rives ned. Og det er på grund af det sundhedsmæssige-, økonomiske- og sociale aspekt, siger Agnes Rosenlund.

Her kan du se forskellen på de nuværende F-16'ere, som Forsvaret i dag bruger. Og så de nye F-35 kampfly, som Danmark har købt. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix / Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

DR Nyheder har forsøgt at få et interview med Forsvarsminister, Trine Bramsen (S), hvor hun forholder sig til naboernes bekymring og undren. Hun har onsdag morgen sendt et skriftligt svar:

'Medarbejderne hos Statens Ejendomsselskab Freja er dybt professionelle og har stor erfaring med salg. Jeg har fuld tiltro til deres arbejde. Det klare politiske ønske er at opretholde lokalsamfundet i området, hvilket betyder at de bedste huse sælges, mens andre udlægges til naturarealer. Såfremt at de bedste huse ikke kan sælges, er det forventningen, at det løftes til politiske niveau. Så drøfter vi det videre derfra.'

Mens husene er til salg, sørger Freja Ejendomme for, at græsset bliver slået og hækken klippes. Selskabet fortæller, at de har folk, der ser til husene to gange om ugen.

Der er i alt 121 huse rundt om Flyvestation Skrydstrup, som har mulighed for at blive opkøbt af staten. 37 husstande har allerede takket ja til det tilbud.

Artiklen er opdateret med et skriftligt svar fra Forsvarsminister, Trine Bramsen (S).