Grupper af unge hærger i Aabenraa: 'Man føler jo, at man bor i en forstad til Bagdad'

Borger har registreret 34 kanonslag på én aften. Nye Borgerlige foreslår et kommunalt vagtværn til at få styr på de unge.

Hver aften lyder der for øjeblikket minimum omkring 30 kanonslag, som René Dahl kan høre i sit hjem i Aabenraa. (Foto: © Siv Hastrup Steffensen)

Når det bliver aften i den sønderjyske by Aabenraa, samler grupper af unge sig på gaderne, og det går ikke stille for sig.

Der lyder brag fra kanonslag, der bliver kastet på gaden, og hvin fra dæk, når der køres gaderæs.

- Man føler jo, at man bor i en forstad til Bagdad med alt det fyrværkeri og eksplosioner, siger René Dahl, der bor midt i byen med sin familie.

De høje brag lyder fra fortove og parkeringspladser, hvor primært lokale unge ifølge politiet stimler sammen.

Kanonslagene bliver også kastet ud fra kørende biler og efter borgere, lyder det fra ordensmagten, som melder om tiltagende problemer de seneste uger med optøjer, som dog langt fra er nye i byens midte.

Sådan kan det lyde i centrum af Aabenraa om aftenen. (Privatoptagelse)

René Dahl vurderer, at han og familien hver aften i øjeblikket kan høre minimum omkring 30 kanonslag fra deres hjem.

Han fortæller, at hans syv måneder gamle datter vågner grædende om natten af de høje brag, og problemet er så stort, at René Dahl lige for tiden ikke føler, at han kan gå bestemte steder om aftenen med sin hund og barn.

- Når min datter skal sove, går vi ikke rigtigt aftentur med barnevognen, fordi det vækker hende jo i barnevognen, når de smider kanonslag hele tiden.

- Man skulle gerne kunne gå en aftentur uden at være bange for, hvad der kommer flyvende efter en.

Urolighederne burde være stoppet for længst, mener René Dahl.

Nye Borgerlige foreslår kommunalt vagtværn

Med under to uger til kommunalvalget lover flere politikere handling og erkender, at der er et stort problem med uroen i Aabenraa.

Jan Køpke Christensen, kandidat for Nye Borgerlige, foreslår, at kommunalt ansatte vagter skal patruljere gaderne for at beskytte borgerne.

- Når politiet ikke har ressourcer til at være alle steder, så bliver vi desværre nødt til at ofre skattekroner på det her, siger han.

Politiforliget fra december 2020 gør sådan en ordning mulig, men på Christiansborg forhandles der fortsat om de konkrete rammer for vagtværnene.

Aabenraas nuværende borgmester, Thomas Andresen (V), vil ikke afvise Jan Køpke Christensens forslag.

- Jeg kunne godt tænke mig at komme i dialog med henholdsvis vagtværn, men også politiet, om de anser det som en farbar vej, og så lave det som en forsøgsordning, siger han.

Det er dog ikke den rigtige vej at gå, mener Michael Christensen, der er spidskandidat for SF. Han mener, at det vil flytte problemet og foreslår i stedet for en dialog med de unge.

SF'eren forklarer, hvad han mener, der skal gøres - men han bliver afbrudt af et brag.

Politiet: Kanonslag bliver kastet efter borgere

Problemer med larmende unge i bybilledet er langt fra nye i Aabenraa - det har stået på i flere år og blusser op med jævne mellemrum.

Tidligere samlede grupper af unge sig blandt andet i et parkeringshus i byen. Her kørte de ræs og lavede hjulspind til stor irritation for beboere i området. Parkeringshuset blev senere lukket, men problemet blev ikke løst.

De unge samles nu andre steder i byen, hvor de holder med deres biler, hører musik og sparker dæk. Nogle kører gaderæs, og andre kaster kanonslag.

Og de seneste par uger er uroen taget til igen, forklarer Knud Reinholdt, vicepolitiinspektør ved Syd- og Sønderjyllands Politi.

- Vi får en del henvendelser fra borgere, der føler sig udsat med chikanerende kørsel. De smider også kanonslag ud af køretøjerne. Der er også nogle borgere, der har oplevet at få et kanonslag smidt efter sig, siger han.

Ekaleringen har fået politiet til at rykke den mobile politistation til Aabenraa flere dage i denne uge, og onsdag aften foretog ordensmagten en større aktion i byen. Her beslaglagde de 12 kanonslag og registrerede 70 personer.

Hvor er forældrene henne?

Og det er ikke kun René Dahl, der er træt af problemerne i Aabenraa. DR har talt med flere borgere i området, der er utilfredse med urolighederne. Mads Andersson Priess bor også i Aabenraa, og han er mærket af problemerne.

- Det kan gøre en utryg, når man går rundt. Det skaber i den grad nogle uroligheder, siger han.

Også Vagn Skipper er godt træt af, at de unge ikke kan opføre sig ordentligt. Han bor i en af midtbyens gamle, snævre gader, hvor det ifølge ham jævnligt lyder som nytårsaften.

- De har da ingen opdragelse, de unge mennesker. Og hvor er forældrene henne?

Det er særligt synd for de ældre mennesker, mener Vagn Skipper.

Vagn Skipper mener, at politiet bør være mere synlige i gadebilledet, og han har ikke lyst til at betale for et kommunalt vagtværn, som Nye Borgerlige foreslår.

Heller ikke René Dahl har stor fidus til forslaget. Han peger også på politiet og håber, at ordensmagten og politikerne vil få stoppet uroen.

- Det her skal håndteres her og nu, siger han.